Επαφές της Forthnet με τις τράπεζες

Επαφές της Forthnet με τις τράπεζες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Forthnet. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται σήμερα Πέμπτη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της εταιρείας Ντίπακ Παντμαναμπχάν προκειμένου να έχει τις σχετικές επαφές. Βασικός στόχος της διοίκησης της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης είναι:

1. Η εξασφάλιση μιας δανειακής σύμβασης που θα της προσφέρει κεφάλαιο κίνησης.

2. Η εξέταση του ενδεχομένου «κουρέματος» των υποχρεώσεων της επιχείρησης.

3. Η βολιδοσκόπηση των προθέσεων των τραπεζών, μετά την ανάληψη του ελέγχου της επιχείρησης από τις τελευταίες.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Forthnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές γκρίνιες για την έκβαση της κάλυψης στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Ο βασικός μέτοχος, οι Αραβες της Εmirates International Telecommunications (EIT), έχει κάθε λόγο να γκρινιάζει με την προχθεσινή εξέλιξη, καθώς μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση και τώρα οι υπεραξίες και η συμμετοχή του εξανεμίζεται.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές με τις ελληνικές τράπεζες, βασικός στόχος της διοίκησης της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης είναι η εξέταση του ενδεχόμενου μιας δανειακής σύμβασης που θα ανακουφίσει την επιχείρηση σε κεφάλαιο κίνησης. Ολοι αναγνωρίζουν την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία, εξαιτίας της απουσίας ρευστού. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, η εταιρεία είχε χρηματικά διαθέσιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία εκατ. ήταν δεσμευμένα.

Η απουσία ρευστότητας στερεί από την εταιρεία κρίσιμες επενδύσεις στο δίκτυό της, αλλά και μια ανταγωνιστική εμπορική πολιτική.

Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς, προς όφελος κυρίως των μεγάλων (ΟΤΕ, Vodafone, Wind), οι οποίοι διαθέτουν ισχυρά αποθέματα ρευστού. Λέγεται μάλιστα ότι οι εταιρείες Vodafone και Wind ακολουθούν σχετικά «ήπιες» εμπορικές πολιτικές στην αγορά, καθώς δεν θέλουν να απαξιώσουν ένα δικό τους περιουσιακό στοιχείο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Και παρόλο που η απόκτηση του ελέγχου της επιχείρησης δεν αποτελεί πλέον την πρώτη τους επιλογή, εντούτοις δεν έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται για την απόκτησή της. Απλά, όπως αναφέρουν στελέχη των δύο επιχειρήσεων, σήμερα η Forthnet παραμένει σχετικά μη ελκυστική επένδυση και για να ενδιαφερθούν εκ νέου, πρέπει να καταστεί ελκυστική.

To δεύτερο που αναμένεται να ζητήσει η διοίκηση της Forthnet από τις τράπεζες, είναι ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεών της. Και αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται εφικτό για τα τραπεζικά δάνειά της, τότε να υπάρξει «κούρεμα» των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές (μοντέλο Μαρινόπουλος). Μια τέτοια κίνηση όμως ενέχει ρίσκο, καθώς θα οδηγήσει σημαντικούς προμηθευτές σε ανταγωνιστές της. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τα δικαιώματα μετάδοσης περιεχομένου της αμερικανικής εταιρείας Paramount τα οποία ανέλαβε ο ΟΤΕ.

Τέλος, η διοίκηση της Forthnet θα επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει τα επόμενα βήματα των τραπεζών. Οι τελευταίες εξετάζουν διάφορα σενάρια αξιοποίησης της Forthnet και σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα τους θα είναι να τοποθετήσουν στη διοίκηση της επιχείρησης τον άνθρωπο που θα την αναμορφώσει, γνωστό ως Chief Restruction Officer (CRO). Aντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει οι πιστώτριες τράπεζες και σε άλλες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, όπως π.χ. στη Μαΐλλης και στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή