Σολομώντεια λύση αναζητεί η Ρώμη για Monte dei Paschi

Σολομώντεια λύση αναζητεί η Ρώμη για Monte dei Paschi

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της Deutsche Bank και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις αγορές, παρασύροντας σε πτώση τις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, δυσχεραίνουν τα σχέδια των ιταλικών τραπεζών να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena, που είναι η πιο προβληματική τράπεζα της χώρας με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια. Ούτε, τόνισε ο κ. Πάντοαν, θα καταφύγει η τράπεζα σε bail-in, δηλαδή στον καταμερισμό των απωλειών σε ομολογιούχους και ανασφάλιστες καταθέσεις.

Τους κινδύνους ενός καταμερισμού των ζημιών στους μικροεπενδυτές των τραπεζών επισήμανε, παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, Σαλβαντόρε Ρόσι. «Ενα πλήγμα στους μικροεπενδυτές θα πλήξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε όλη την Ευρωζώνη», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Η Ιταλία φοβάται την ενεργοποίηση ενός bail-in, διότι η πλειονότητα των ομολογιούχων στον τραπεζικό κλάδο είναι μικροεπενδυτές.

Πριν από την υπόθεση του προστίμου εις βάρος της Deutsche Bank, η Ρώμη είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από το Βερολίνο για να εκπονήσει ένα σχέδιο με στόχο την εκκαθάριση των τραπεζών της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 360 δισ. ευρώ. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως, το Βερολίνο βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων που το ήθελαν να εξετάζει την παροχή κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank. Aιχμηρά ήταν τα σχόλια του Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργού της Ιταλίας, τον περασμένο μήνα σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Είμαι βέβαιος πως οι γερμανικές αρχές θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν μια επιδείνωση της κρίσης στην Deutsche Bank. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να διορθώσει την κατάσταση των τραπεζών της και η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις γερμανικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή