Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία αντιπολιτευτικών πυρών δέχθηκε η κυβέρνηση για τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας φερόταν έως χθες να μελετά με θετικό τρόπο την πρόταση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να παραταθεί το ηλικιακό όριο των 67 ετών που προβλέπεται για τους εν ενεργεία ανώτατους δικαστικούς, προκειμένου να παρατείνει τόσο η ίδια τη θητεία της στο ανώτατο δικαστήριο (λήγει τον Ιούνιο) όσο και ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελαρίου (που θα είναι 67 ετών τον Ιούνιο του 2018). Κριτική που, καθώς προέταξε ότι μια τέτοια εξέλιξη ρητώς απαγορεύεται από το Σύνταγμα, προσμέτρησε βέβαια στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος θέλησε εμφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα Θάνου αλλάζοντας με ένα νόμο το… Σύνταγμα!

«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή είναι αδιανόητη», έσπευσε ήδη από το πρωί να δηλώσει η Ν.Δ., η οποία μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εντέλει την ίδια τη Δημοκρατία».

«Επειδή το ζήτημα του σεβασμού του Συντάγματος και των διατάξεών του για τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εξαντληθεί στα γενικόλογα και αόριστα σχόλια του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, καλούμε τον υπουργό να πάρει ρητά θέση για τον σεβασμό της συνταγματικής υποχρέωσης του άρθρου 88 παρ. 5», προκάλεσε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κ. Θ.Παπαθεοδώρου, ενώ πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση του Ποταμιού, που επικαλέστηκε την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επίσης τόνισε ότι «η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας».

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κόλαφο» την ανακοίνωση «για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή» και κατήγγειλε τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι, καταστρατηγώντας ακόμη και το Σύνταγμα, αποπειρώνται να παρατείνουν τη θητεία των αρεστών δικαστών τους. Σημειωτέον ότι το Ποτάμι θα αναδείξει και σήμερα το θέμα ως μείζον, καθώς διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;» με ομιλητές τους κ. Παν. Πικραμμένο, Νίκο Αλιβιζάτο, Βασίλη Μαρκή, Ιωάννη Τέντε και Γιώργα Δημήτραινα, οι οποίοι δέχθηκαν να τοποθετηθούν για «τις παρεμβάσεις των πολιτικών στην Δικαιοσύνη» αλλά και «τις πιέσεις που δέχεται η Θέμις από οικονομικά και άλλα συμφέροντα».

Ανακοίνωση, τέλος, εξέδωσε και η Ενωση Κεντρώων, η οποία επίσης ζήτησε «την πιστή τήρηση των συνταγματικών διατάξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή