Θετικό αφήγημα Κυρ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

Θετικό αφήγημα Κυρ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το «σκληρό ροκ» που ακούστηκε τη Δευτέρα, σε μια συζήτηση που παρέπεμπε στο παρελθόν, στον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, μια… έδρα Καραμανλή δρόμος. Το θετικό αυτό αφήγημα για τη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει στη σημερινή του ομιλία στο διήμερο διεθνές συνέδριο που οργανώνει η Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης και το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, από μόνη της η εμφάνιση στην καραμανλική «γιάφκα» του Tufts εκπέμπει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

«Η στροφή της Ελλάδας; Λυδία λίθος για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του συνεδρίου, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εστιάσει στη δική του κυβερνητική πρόταση για τη μετά το μνημόνιο εποχή και τη φυγή προς τα εμπρός που χρειάζεται η χώρα. Αυτή στηρίζεται στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα βασίζεται σε μείωση των φόρων και περικοπές δαπανών. Βέβαια, η στροφή που φέρει ο τίτλος του συνεδρίου, εκτός από αναγκαιότητα για τη χώρα, παραπέμπει στην παραπολιτική έναντι της πολιτικής και στην απόφαση του Ιδρύματος Καραμανλής να προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης αντί του πρωθυπουργού, όπως ήταν η αρχική πρόταση του Tufts.

Η απόφαση του Ιδρύματος να προσκληθεί ο πρώτος αντί του δεύτερου ήταν η επίσημη βούλα στον τερματισμό των σεναρίων που ήθελαν τη σύμπλευση των καραμανλικών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν η Αριστερά ανέλθει στην εξουσία. Η ειρωνεία είναι ότι τα σενάρια είχαν τροφοδοτηθεί από μια άλλη εκδήλωση του Ιδρύματος: τον Μάρτιο του 2013, όταν ο κ. Τσίπρας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το Ιδρυμα Κ. Καραμανλής, αποθέωνε τον ιδρυτή της Ν.Δ. σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Η πρόσκληση στον πρόεδρο της Ν.Δ. αποτελεί και την έμπρακτη στήριξη της οικογένειας Καραμανλή στον κ. Μητσοτάκη και στέλνει προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα ενότητας του κόμματος και νηνεμίας στο όποιο εσωκομματικό μέτωπο. Εξάλλου, τα σχετικά σενάρια φρόντισαν να τερματίσουν οι ίδιοι οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής τόσο με την πρόσφατη συνάντησή τους στο πολιτικό γραφείο του πρώτου στο Παγκράτι όσο και με το ιδιωτικό δείπνο που είχαν πρόσφατα στην Τήνο, διαμηνύοντας εν χορώ ότι μια μεταξύ τους συνάντηση δεν αποτελεί είδηση.

Στη λίστα των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής, ο οποίος και έχει αναλάβει μεγάλο βάρος στη διοργάνωση του συνεδρίου, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος κατέχει την έδρα Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο Κων. Αρβανιτόπουλος (έχει διατελέσει και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής), αλλά και οι Λ. Παπαδήμος και Τσαρλς Νταλάρα.

Το πρόγραμμα του προέδρου της Ν.Δ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, δεν περιλαμβάνει μόνο την παρέμβαση στο Tufts. Προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με θέμα «Το μέλλον της δημοκρατίας», ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκοί ορίζοντες» στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, όπου και αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για την προσέλκυση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή