Σχεδόν άδειο παραμένει το σχολείο στον Προφήτη

Σχεδόν άδειο παραμένει το σχολείο στον Προφήτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμένες αντιδράσεις προχωρά η διαδικασία της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων στα σχολεία για παρακολούθηση μαθημάτων. Σε 15 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν μεταφερθεί παιδιά προσφύγων, σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά. Στα περισσότερα σχολεία τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα έγιναν δεκτά με πολύ θετικό τρόπο, ενώ και τα ίδια είναι ενθουσιασμένα και δείχνουν πολύ μεγάλη συνέπεια.

Η πιο έντονη αντίδραση εντοπίστηκε το πρώτο τριήμερο στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Προφήτη, που ανήκει στο Δήμο Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης. Χθες το πρωί μόλις 20 μαθητές από τους 130 εγγεγραμμένους πήγαν στο σχολείο, λόγω… προσφυγόπουλων. Την Τρίτη ήταν 13. Πάντως, δεν έγιναν χθες συγκεντρώσεις και άλλες θλιβερές εκδηλώσεις, όπως τη Δευτέρα (την ημέρα που επρόκειτο να έρθουν προσφυγόπουλα στο σχολείο), όταν ομάδα 30 περίπου ατόμων είχε κλείσει τις πόρτες του σχολείου. «Τώρα είναι μέσα στο σχολείο περίπου 40 παιδιά από το κέντρο προσφύγων στα Λαγκαδίκια, που μαθαίνουν ελληνικά, αγγλικά και τα άλλα μαθήματα», λέει στην «Κ» από το προαύλιο του σχολείου ο κ. Νίκος Χριστοφόρου, γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι) της περιοχής. «Πιστεύω πως θα επικρατήσει η λογική και το σχολείο σύντομα θα γεμίσει παιδιά. Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία να δηλητηριάσουν το μυαλό και τις καρδιές των παιδιών», τονίζει. Στο σχολείο στον Προφήτη έρχονται επίσης τα παιδιά από τη Νυμφόπετρα, τον Ευαγγελισμό και το Σχολάρι.

Στο Ωραιόκαστρο, όπου δεν έχουν πάει σε κάποιο σχολείο προσφυγόπουλα («και ούτε έχουμε κάποια σχετική ενημέρωση», μας είπε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης), υπήρξε ένταση χθες το μεσημέρι, όταν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν φυλλάδια υπέρ της εκπαίδευσης προσφύγων και σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, ο σύλλογος γονέων επεδίωξε να δώσει στους γονείς ερωτηματολόγιο, με το οποίο θα τοποθετούνταν για το εάν θέλουν να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα στο σχολείο, παρότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Ο σύλλογος γονέων ήθελε να φθάσει στους γονείς το ερωτηματολόγιο μέσω των μαθητών. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου αντέδρασε και δεν επέτρεψε να γίνει η διανομή, ζητώντας από τον σύλλογο γονέων η όποια διαδικασία να γίνει εκτός σχολείου, σε συνέλευση του συλλόγου.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, αναλόγως των δυνατοτήτων κάθε σχολείου, να εγγράψουν έστω και μικρό αριθμό παιδιών προσφύγων. Ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών έκανε λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση του ανθρωπισμού και υποκριτική έγνοια», λέγοντας ότι «πλείστα ιδιωτικά σχολεία, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχουν προχωρήσει σε δράσεις για τα προσφυγόπουλα». Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής πρότεινε «όσα ιδιωτικά σχολεία θέλουν να δώσουν υποτροφίες σε παιδιά προσφύγων, όπως το Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή