Η φορολογική δήλωση του κ. Μπάφετ

Η φορολογική δήλωση του κ. Μπάφετ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους 1,85 εκατ. δολαρίων πλήρωσε για τα έσοδα του 2015 ο Αμερικανός μεγιστάνας, ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ. Δεν χρησιμοποίησε, άλλωστε, ποτέ κόλπα για να μην αναλάβει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ίδιος, για να αναγκάσει τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το ίδιο, προκύπτει ότι ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας, κατά το μάλλον ή ήττον, συνεπής και νόμιμος φορολογούμενος. Τα 11,6 εκατ. δολάρια που πλήρωσε για τα εισοδήματα του περασμένου έτους αντιστοιχούν σε φορολογικό συντελεστή περίπου 16%.

Στη διάρκεια του 2015 οι δωρεές του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα υπερέβησαν τα 2,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το ποσόν των φοροαπαλλαγών που είχε από τον φόρο εισοδήματος ήταν 5,5 εκατ. δολάρια και αφορούσε κυρίως χορηγίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οπως ο ίδιος έχει τονίσει, η αμερικανική νομοθεσία δικαίως θέτει όριο στο ύψος του ποσού της φιλανθρωπίας που μπορεί να εκπέσει από τον φόρο. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μπάφετ, που ανέρχεται σε 65 δισ. δολάρια, προέρχεται από το πλειοψηφικό πακέτο του στην Berkshire. Η εταιρεία του δεν δίνει μέρισμα, και επί δεκαετίες ο Μπάφετ ζητεί από το διοικητικό της συμβούλιο να διατηρεί τον ετήσιο μισθό των μελών του στα 100.000 δολάρια. Οπως τόνισε ο ίδιος, καταβάλλει τους φόρους που οφείλει στο ομοσπονδιακό κράτος κάθε χρόνο από το 1944, όταν ήταν 13 ετών.

«Εχω αντίγραφα από τους φόρους και τις φοροαπαλλαγές μου για όλα αυτά τα 72 χρόνια», τόνισε και προσέθεσε ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε διάφορα φορολογικά κόλπα για να μεταφέρει τις ζημίες ενός έτους σε άλλο, ώστε να μην πληρώσει φόρους. Δήλωσε, έτσι, έτοιμος να παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Ο λόγος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ τον έχει κατηγορήσει ότι επικαλέστηκε ζημίες 873 εκατ. δολαρίων, χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει ποτέ την κατηγορία του. Ο κ. Μπάφετ δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος όπως ο Τραμπ. Συστηματικά όμως επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ελίσσονται, χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ και κατορθώνουν να πληρώνουν χαμηλούς φόρους. Εχει μάλιστα επικαλεστεί την περίπτωση της γραμματέως του, που έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από τον ίδιο.

Ο Μπάφετ υπήρξε ιθύνων νους του λεγόμενου «Κανόνα Μπάφετ», τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον. Ο νόμος αυτός επιβάλλει φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 30% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Στην τηλεοπτική του αντιπαράθεση με τη Χίλαρι Κλίντον την Κυριακή, ο κ.Τραμπ παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι επικαλέστηκε ζημίες 916 εκατ. δολάρια στην επιχείρησή του για να μην πληρώσει φόρους. Δεν διευκρίνισε, βέβαια, για πόσο καιρό κατέφυγε σε αυτήν την τακτική, ενώ τόνισε πως η φοροαποφυγή αυτού του είδους είναι πάγια τακτική των πλούσιων επιχειρηματιών. Πάντως, η εφημερίδα The New York Times έχει στην κατοχή της τρεις σελίδες με το φορολογικό προφίλ του Τραμπ από το 1995, από τις οποίες προκύπτει ότι είχε επικαλεσθεί ζημίες 916 εκατ. δολάρια.

Ο Τραμπ έχει παραβιάσει μια παράδοση που κρατάει 40 χρόνια στις ΗΠΑ και εξαναγκάζει τους προεδρικούς υποψηφίους να δημοσιοποιούν τις φοροαπαλλαγές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ως πρόσχημα επικαλείται το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές διερευνούν τα στοιχεία του. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης κάλεσε τον προεδρικό υποψήφιο να μην επικαλείται, πλέον, τις χορηγίες του στο κράτος, επειδή δεν έχει εγγραφεί στους σχετικούς επίσημους καταλόγους. Οσο κι αν ο ίδιος είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις και όποιο σύστημα κι αν υποστηρίζει η επιχείρησή του, η Berkshire χρησιμοποιεί έναν αρκετά περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίζει τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή