Απειλή οι 80.000 πέστροφες που δραπέτευσαν

Απειλή οι 80.000 πέστροφες που δραπέτευσαν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Περισσότερες από 80.000 πέστροφες εκτροφείου απελευθερώθηκαν ύστερα από ατύχημα στα χωρικά ύδατα της Δανίας, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση της χώρας να απευθύνει έκκληση σε ερασιτέχνες αλιείς για τη «σύλληψή» τους. Το ατύχημα συνέβη όταν εμπορικό πλοίο χτύπησε υποθαλάσσιους κλωβούς εκτροφείου στο Χόρσενς Φιόρντ της δανικής χερσονήσου της Γιουτλάνδης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα, ζητώντας τη βοήθεια ερασιτεχνών αλιέων, καθώς τα ενήλικα ψάρια, το κάθε ένα βάρους περίπου τριών κιλών, είναι ικανά να διαταράξουν την αναπαραγωγή άλλων ειδών πέστροφας.

Ο Σόρεν Νάμπε, πρόεδρος περιβαλλοντικής οργάνωσης στη νήσο Φιν και μέλος της Ενωσης Δανών Αλιέων, είπε χθες μιλώντας σε εφημερίδα της πρωτεύουσας ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η χειρότερη για την απελευθέρωση αυτού του είδους πέστροφας στα νερά της Δανίας. «Θαλάσσιες πέστροφες ανεβαίνουν αυτή την εποχή τα ρυάκια της νήσου Φιν για να αναπαραχθούν. Τα αυγά της θαλάσσιας πέστροφας αποτελούν, όμως, τον αγαπημένο μεζέ της πέστροφας “ουράνιο τόξο”. Αυτό το είδος απελευθερώθηκε στην ανατολική Γιουτλάνδη», λέει ο Νάμπε. Το πλοίο που επέτρεψε στις πέστροφες να δραπετεύσουν μετέφερε εμπορεύματα από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα ανατολικά παράλια της Βαλτικής, στο λιμάνι Κόλντινγκ της Δανίας, όταν προσέκρουσε στους κλωβούς την Τρίτη. Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Δανίας Γιον Σβένσεν λέει ότι οι πέστροφες «ουράνια τόξα» αποτελούν σοβαρή απειλή για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας πέστροφας, καθώς συνηθίζουν να σκάβουν στην άμμο για να φάνε τα αυγά της θαλάσσιας εξαδέλφης τους και να αφήσουν τα δικά τους.

«Η απελευθέρωση θα έχει άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ενώ ο χρόνος του περιστατικού είναι ιδιαίτερα ατυχής», λέει ο δρ Σβένσεν, που επισημαίνει ωστόσο ότι οι επιπτώσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες, καθώς οι συγκεκριμένες πέστροφες δεν σχηματίζουν μόνιμους πληθυσμούς στα νερά της Δανίας.

Αντιθέτως, ο δρ Σβένσεν μνημονεύει την υποθαλάσσια αμμοληψία για οικοδομικά υλικά, την εμφάνιση ειδών-εισβολέων, τις μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες και την κλιματική αλλαγή ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις άγριες πέστροφες.

«Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια πανίδα, εξαιτίας των τροφών που ευνοούν την ανάπτυξη φυκιών και προκαλούν υποξία, αφαιρώντας το οξυγόνο», λέει ο Δανός επιστήμονας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή