Διαφωνίες υπουργών για την απλοποίηση της αδειοδότησης εταιρειών

Διαφωνίες υπουργών για την απλοποίηση της αδειοδότησης εταιρειών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και στις διαφωνίες των συναρμόδιων υπουργείων επιχειρεί να βρει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να απεμπλακεί η θεσμοθέτηση της απλοποίησης της διαδικασίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνιστά δε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Αν και η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί από τις 29 Αυγούστου, τούτο δεν έχει ακόμη ψηφισθεί λόγω των επιφυλάξεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν από τους δανειστές και τις διαφωνίες που υπήρξαν κυρίως από το υπουργείο Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση προβλέπεται η απλοποίηση της αδειοδότησης για τρεις κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας: μεταποίηση τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικά καταλύματα.

Δύο ήταν οι βασικές ενστάσεις που, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, διατυπώθηκαν από το υπουργείο Τουρισμού. Πρώτον, επί του άρθρου 44 του νομοσχεδίου που προβλέπει κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, το οποίο χορηγείται στα τουριστικά καταλύματα, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΣΔΕ). Η λογική για την κατάργηση του σήματος στηρίζεται στο γεγονός ότι αυτό θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, γνωστοποίηση η οποία θα γίνεται μέσω του παραπάνω ηλεκτρονικού συστήματος. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, το υπουργείο Οικονομίας προτείνει διετή μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Δεύτερον, η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη συνεργασία της οποίας καταρτίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, είχε προτείνει να είναι προαιρετική η κατηγοριοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων με βάση τα αστέρια, ενώ το υπουργείο Τουρισμού τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εν λόγω συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, η κατηγοριοποίηση θα παραμείνει υποχρεωτική με το επιχείρημα ότι το ίδιο ισχύει και σε άλλες ανταγωνιστικές της ελληνικής τουριστικές αγορές.

Στην πορεία για την κατάρτιση του νομοσχεδίου πάντως, τα εμπόδια που τέθηκαν από συναρμόδια υπουργεία δεν ήταν μόνο τα παραπάνω. «Η δημόσια διοίκηση είναι συντηρητική. Δεν δέχεται εύκολα αλλαγές, ειδικά μάλιστα καθώς σε ορισμένα υπουργεία νομίζουν ότι θα χάσουν το αντικείμενό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, για να αποφευχθούν φαινόμενα παράκαμψης της νέας διαδικασίας και επιβολής διαφορετικών μεθόδων αδειοδότησης από κάθε υπουργείο ξεχωριστά, προβλέπεται ότι για κάθε σχετική πράξη απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομίας και η συνυπογραφή των όποιων ρυθμίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα, όταν κατάρτιζε αντίστοιχο νόμο, είχε συναντήσει και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Επόμενα κρίσιμα βήματα, έτσι ώστε η αδειοδότηση των επιχειρήσεων να είναι μια πράγματι απλή διαδικασία, είναι η δημιουργία του ΟΠΣ – ΑΣΔΕ, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποστήριξη των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και η καθιέρωση ενιαίων ελέγχων. Το έργο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει ακόμη συμβασιοποιηθεί και προκειμένου να μη χαθεί και άλλος χρόνος, εξετάζεται η ακόλουθη εναλλακτική: να μην κατασκευαστεί εξαρχής νέα πλατφόρμα, αλλά να αξιοποιηθεί αυτή που υπάρχει ήδη στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Η επιλογή αυτής της λύσης σημαίνει ότι μπορεί να είναι έτοιμη με τις κατάλληλες προσαρμογές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η νέα πλατφόρμα δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι του 2017.

Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση ενιαίων ελέγχων, έτσι ώστε να διέπονται από την ίδια φιλοσοφία ανεξαρτήτως της αρχής που τον διενεργεί και να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις, θα ακολουθήσει ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Τέλος, το αργότερο έως τις αρχές Ιανουαρίου 2017 εκτιμάται ότι θα έχει ετοιμαστεί το πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ορυχείων και λατομείων, έτσι ώστε να έχει ψηφισθεί έως τον Μάρτιο του 2017, όπως προβλέπει και το μνημόνιο. Ηδη η συνεργασία στις ομάδες έργου των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας έχει ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή