Αντίθετη η Κομισιόν με την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Αντίθετη η Κομισιόν με την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής της Βασιλείας να υιοθετήσει μέτρα που θα κάνουν αυστηρότερα τα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γεγονός που θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμμαχο έχουν τον επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά όχι τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι δεν είναι σωστό η Ευρώπη να στέλνει τελεσίγραφα στην Επιτροπή της Βασιλείας. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε ότι «είναι ανώφελο, ακόμη και επικίνδυνο, να προσθέτουμε τη μια στρώση μετά την άλλη σε κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, επιβαρύνοντας τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές, με νέες υποχρεώσεις».

Η συγκυρία είναι αρκετά κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν προχώρησαν δυναμικά στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ύστερα από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Σήμερα αρκετές από τις τράπεζες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, αντεπεξέρχονται μετά δυσκολίας στους όρους της Βασιλείας ΙΙΙ. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν επιβληθούν ακόμη υψηλότερα κριτήρια για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Παραδείγματος χάριν, στην Ιταλία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 360 δισ. ευρώ λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία. Τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ξεκάθαρα πως θα απορρίψει τους νέους κανόνες εάν αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων ήταν σαφής τον Σεπτέμβριο: «Δεν θα δεχθούμε μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών ή θα εγκλωβίσουν τις τράπεζες σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών μας».

Ενα ακόμη πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ότι η κερδοφορία τους έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα χαμηλά επιτόκια, την υποτονική ανάπτυξη και το κλίμα αβεβαιότητας με το δημοψήφισμα για το Brexit. Συνεχίζονται, παράλληλα, οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ρόλο που είχαν στη χρηματοπιστωτική κρίση. Μετά το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που αποκαλύφθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου εις βάρος της Deutsche Bank, εικάζεται πως και η Royal Bank of Scotland θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο από 9 έως και 22,12 δισ. στερλίνες (27 δισ. δολάρια). Τα πρόστιμα αυτά οδηγούν στην εξάντληση των κεφαλαίων των τραπεζών, οι οποίες δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα στο υφιστάμενο περιβάλλον απαισιοδοξίας που επικρατεί στις αγορές.

Εννέα χώρες-μέλη της Ε.Ε. ανήκουν στην 27μελή Επιτροπή της Βασιλείας που τυπικά ορίζει τα διεθνή κριτήρια για την ασφαλή λειτουργία των τραπεζών. Μέλος στην επιτροπή είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο.

Οι νέες προτάσεις πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους και στοχεύουν στο να μην υποτιμούν οι τράπεζες τους κινδύνους για απώλειες από τις επενδύσεις τους. Στα πρόσθετα κεφάλαια που χρησιμεύουν στην απορρόφηση ζημιών εν μέσω κρίσεων οι τράπεζες δεν θα εφαρμόζουν τα δικά τους μοντέλα στην αξιολόγηση του επενδυτικού κινδύνου, όπως είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής της Βασιλείας, Ουίλιαμ Κοέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή