Ελεύθερη κίνηση εργαζομένων στην Ελβετία

Ελεύθερη κίνηση εργαζομένων στην Ελβετία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελβετία έθεσε τέλος στις προσπάθειές της να υπάρχει ποσόστωση όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφός της. Η Βουλή της εν λόγω χώρας αποφάσισε ότι η ποσόστωση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. που προβλέπουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών. Ωστόσο, στο δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2014 οι Ελβετοί με μικρή πλειοψηφία είχαν αποφανθεί υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης, η οποία όριζε την επιβολή υποχρεωτικής ποσόστωσης για ξένους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τα μέλη του ελβετικού κοινοβουλίου προτίμησαν να μην κλονίσουν τη εύθραυστη σχέση της χώρας τους με τις Βρυξέλλες, καθησυχάζοντας παράλληλα και τους Ελβετούς, επισημαίνεται σε άρθρο του CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής). Υστερα από διαβούλευση επτά ωρών, κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος που δίνει προτεραιότητα σε μόνιμους κατοίκους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, σε περιπτώσεις προσλήψεων. Επίσης προβλέπεται η σταδιακή διαχείριση του θέματος της μετανάστευσης. Υπό το πρίσμα αυτό και μόνον, ως ύστατη λύση η κυβέρνηση θα καταφύγει σε ποσοστώσεις για πολίτες της Ε.Ε. Ειδικότερα, οι μόνιμοι κάτοικοι (Ελβετοί και μη) θα έχουν ελαφρύ προβάδισμα όσον αφορά την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Οταν ο αριθμός των προσφύγων ξεπεράσει ένα όριο, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, οι εταιρείες θα ενημερώνουν για την ανάγκη κάλυψης θέσεων τα τοπικά κέντρα απασχόλησης. Σε αυτά οι μη μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση.

Η πρωτοβουλία των βουλευτών διασκεδάζει τις ανησυχίες κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διαφαινόταν ότι θα ξεσπάσει μετά το δημοψήφισμα και κατά την εφαρμογή της απόφασης των πολιτών, προσθέτει το CEPS. Ωστόσο, δεν απαντά αποτελεσματικά στο ζήτημα των διμερών σχέσεων που έχουν δεχθεί πλήγματα ήδη από το 1992, όταν οι πολίτες απέρριψαν την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ως πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζει πολύ καλή εξέλιξη τα νέα νομοθετικά μέτρα. Ορισμένα μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν ανάλογα συστήματα. Πάντως, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η Επιτροπή είναι αρνητική σε ειδικές συμφωνίες και κυρίως σε όσες επιδιώκουν να ανακόψουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή