ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ λεμονιού σιροπιαστό

Από τον Στέφεν Σιβέ

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κέικ, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: 45΄, Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά (για 12 μερίδες)
  • 200 γρ. αυγά (4 αυγά)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 65 γρ. βούτυρο αγελάδος, στους 60° C + επιπλέον για τη φόρμα


Για το σιρόπι

  • 300 γρ. χυμός λεμονιού
  • 180 γρ. ζάχαρη


Διαδικασία

Σιρόπι

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις κοχλάσει το μείγμα, το αφήνουμε για 1 λεπτό και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν αρκετά.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος. Επειτα χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Ομογενοποιούμε και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία 60° C). Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Το ψήνουμε για 45 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι: το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό από ζύμη, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο.

Στην αντίθετη περίπτωση, ψήνουμε για λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για 3 λεπτά και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Το αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό να κρυώσει και να σιροπιαστεί καλά προτού σερβίρουμε.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ