Νέες εκδόσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

Γ. Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ

Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι,

επτά πτωχεύσεις 1821-2016

εκδ. Πόλις

Κάθε πόνημα του ιστορικού Γιώργου Δερτιλή είναι εκδοτικό γεγονός. Το συγκεκριμένο παρουσιάζει και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Συνηθίζουμε να στεκόμαστε σε μεγάλες εθνικές κρίσεις όπως ήταν το 1922, η περίοδος 1944-49 κτλ., παραβλέποντας άλλες, ίσως όχι τόσο εκκωφαντικές, πάντως σίγουρα μοιραίες στιγμές που έζησε η χώρα. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν είχε ξεσπάσει η τρέχουσα οικονομική κρίση, να αγνοούσαμε (οι πολλοί έστω) ανάλογες χρεοκοπίες του πρόσφατου παρελθόντος μας. Πάνω απ’ όλα, αυτό που αγνοούμε είναι οι δύο εμφύλιες συρράξεις εν μέσω της Επανάστασης του 1821. Το βιβλίο του Γ. Δερτιλή ανοίγει τα μάτια και ταρακουνάει τη σκέψη.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΛΗΣ

Η αυτοθυσία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου

(ΕΛΔΥΚ). Μια μαρτυρία

εκδ. Παπαζήση

Η ελληνική στρατιωτική ιστορία περιλαμβάνει μια μεγάλη μαύρη τρύπα, που μόλις πρόσφατα άρχισε να καλύπτεται: ποιες ήταν οι συνθήκες στις άνισες μάχες που έδωσε με αυτοθυσία η Ελληνική Δύναμη Κύπρου στο πολύπαθο νησί, κυρίως το τραγικό καλοκαίρι του 1974; Ολα αυτά είναι ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Με την τέταρτη, εμπλουτισμένη έκδοση του ανά χείρας τόμου, ο υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Δελής έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό. Σημειωτέον, ο συγγραφέας υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ από το 1973 έως το 1975 ως λοχαγός και ταγματάρχης, συνεπώς, η μαρτυρία του έχει βαρύνουσα σημασία.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΛΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Νικόλαος Ζουμπουλίδης, Ενας σημαντικός αρχιτέκτονας, ένας πολύπλευρος άνθρωπος

εκδ. Δίσιγμα, Θεσσαλονίκη 2016

Η κ. Θεοδωρίδου είναι καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και την ενδιαφέρουν η σχεδιαστική και η ιστορική τεκμηρίωση κτιρίων και συνόλων. Η ανά χείρας μελέτη εμβαθύνει σε ζητήματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και τοπικής ιστορίας, κυρίως κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, και αναδεικνύει τα έργα του αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1888 στη Σινασό της Καππαδοκίας και πέθανε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Κωνσταντινούπολη, στο Βερολίνο όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα, και ήρθε στην Ελλάδα το 1915. Συνεργάστηκε με τον Α. Μπαλάνο στα έργα της Εθνικής Τραπέζης και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ

Ποιητική τέχνη

μτφρ.: Ελένη Πιπίνη

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2016

Στον προσεγμένο τόμο περιλαμβάνονται οξυδερκή δοκίμια του σπουδαίου Αμερικανού ποιητή Εζρα Πάουντ (1885-1972), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας ποίησης, τα οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα της λογοτεχνίας, της γλώσσας και της παράδοσης. Σ’ αυτά τον απασχολούν καίρια θέματα, όπως τι είναι λογοτεχνία, σε τι χρησιμεύει η γλώσσα, ποιος είναι ο ρόλος του δασκάλου, ενώ καταθέτει χαρακτηριστικά που συνιστούν τον σοβαρό καλλιτέχνη, αναλύει τα χαρακτηριστικά της Αναγεννήσεως, εξετάζει τα περί ειρωνείας και σάτιρας, αλλά και το έργο του Λαφόργκ, του Γέιτς, του Τζόις και του Ελιοτ.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΩΡΑΣ

Η Εθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών

Ιστορικό διάγραμμα της πορείας της (1946-2016)

πρόλογος: Δ. Μαγκλιβέρας

εκδ. Ενάλιος 2016

Συμπληρώνει εβδομήντα χρόνια παρουσίας η Εθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας συγγραφέων, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στη γενιά του ’30. Για τη συγγραφή του παρόντος χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Αρχείο της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά σημειώματα και ορισμένα δημοσιεύματα. Μέλη της Εταιρίας ήταν σημαντικοί ποιητές, πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι, καθώς και δύο Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας: Μιχαήλ Στασινόπουλος και Κωνσταντίνος Τσάτσος.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή