Ματιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πορτρέτα του Πάμπλο Πικάσο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Πάνω από 80 προσωπογραφίες συνθέτουν τη νέα μεγάλη έκθεση στη National Portrait Gallery, στο Λονδίνο, που αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα του Πικάσο. Είναι μια έκθεση μύησης αλλά και μια έκθεση–δυναμίτης, καθώς ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του Πικάσο από τα πρώτα νεανικά του χρόνια ώς το τέλος. Ο Πικάσο ανήκε στη γενιά εκείνη που σπούδασε την ακαδημαϊκή ζωγραφική και που λίγο μετά εκτέθηκε στα ριζοσπαστικά ρεύματα του κυβισμού και του μοντερνισμού, κινούμενη με ταχύτητα από τον ρεαλισμό στην ανεικονική και συμβολική ζωγραφική. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται πορτρέτα από τον οικογενειακό, φιλικό και ερωτικό κύκλο του Πικάσο σε μια εντυπωσιακή γκάμα τεχνικής και τεχνοτροπίας. Ο επισκέπτης έχει ανάγλυφα μπροστά του την πορεία στην εξέλιξη της ζωγραφικής από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Δίπλα σε διάσημα αριστουργήματα δανεισμένα από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα, συνυπάρχουν εν πολλοίς άγνωστα έργα που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Εθνικό Κέντρο Αρχαιολογίας

Οι εργασίες προχωρούν στο νέο μεγάλο έργο αρχιτεκτονικής και παιδείας στο Ισραήλ. Είναι το National Campus for the Archaeology of Israel, ένα συγκρότημα 36.000 τ.μ., έργο του αρχιτέκτονα Moshe Sadie, με έμβλημα μία συμπαγή τέντα που παραπέμπει στην εικόνα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Ενα κέντρο προβολής και μελέτης όλων των αρχαιολογικών θησαυρών που έχουν βρεθεί στη χώρα.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Ο Μαγκρίτ συγκινεί πάντα

Ενας επισκέπτης στην Kunsthalle του Αμβούργου στέκεται μπροστά σε ένα από τα διάσημα έργα του Ρενέ Μαγκρίτ, «Not to be Reproduced», και η παρουσία του δημιουργεί ψευδαισθητική προοπτική. Η έκθεση με πάνω από 150 έργα του διάσημου σουρεαλιστή ζωγράφου θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου. Τα έργα προέρχονται από τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές συλλογές του 20ού αιώνα.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Ιαπωνία και ΗΠΑ

Στο Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Βοστώνη, μια νέα έκθεση φέρνει στο φως αδημοσίευτα τεκμήρια. Μερικά από αυτά δείχνουν σε βάθος πτυχές της ζωής των Ιαπώνων στις ΗΠΑ που γνώρισαν διακρίσεις μετά το Περλ Χάρμπορ. Οπως το ζεύγος Τομ και Ρουθ Κασάι (στη φωτογραφία). Ο Τομ πολέμησε στον αμερικανικό στρατό και παρασημοφορήθηκε όσο η οικογένειά του βρισκόταν σε στρατόπεδο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η πτώση του Τείχους

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ φωτογραφήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην υπαίθρια έκθεση «Επανάσταση και πτώση του Τείχους», που παρουσιάζεται στον χώρο όπου παλαιότερα ήταν τα γραφεία της Στάζι στο Βερολίνο. Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει όλα τα στάδια της Βελούδινης Επανάστασης που σημειώθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και που οδήγησε εν τέλει στην πτώση του Τείχους, στην ενοποίηση της Γερμανίας και στη νέα τάξη πραγμάτων. Το ενδιαφέρον για τον Ψυχρό Πόλεμο και την πτώση των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων αυξάνεται.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βραβείο για τον Αλφρεντ Μπρέντελ

Τα βραβεία Echo Klassik 2016 μοίρασαν πολλές διακρίσεις σε μεγάλα και μικρότερα ονόματα της κλασικής μουσικής, αλλά το βραβείο στον 85χρονο Αλφρεντ Μπρέντελ συγκίνησε ιδιαίτερα. Ο διάσημος Αυστριακός πιανίστας, ο οποίος ποζάρει εδώ με το βραβείο «Συνολικής προσφοράς», στην απονομή που έγινε στο Κonzerthaus του Βερολίνου, έχει αφήσει εποχή με τις ερμηνείες του Μπετόβεν και, επιπλέον, έχει εντυπωσιακή ιστορία ζωής. Στα Echo Klassik, μεγάλα βραβεία πήραν και οι σταρ της εποχής, Αννα Νετρέμπκο και Φιλίπ Ζαρουσκί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή