Με σκληρή γραμμή η κυβέρνηση για το χρέος

Με σκληρή γραμμή η κυβέρνηση για το χρέος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών, όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υιοθέτησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας, από το βήμα του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους» και ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» οποιαδήποτε αόριστη προτροπή για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέλλον. «Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας με αυστηρότητα στα σενάρια για χρονική μετάθεση της λήψης μέτρων για το χρέος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αθήνα έχει συμμάχους στο αίτημά της, το οποίο, προσέθεσε, «το συμμερίζονται οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών μας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι και εκεί είναι πλειοψηφικές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους Σοσιαλδημοκράτες, στη γερμανική Αριστερά και στους Πράσινους, καταλήγοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε στην ομιλία του έναν απολογισμό της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της σκληρής και ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης του πρώτου επταμήνου του 2015, χαρακτηρίζοντας την τελική συμφωνία «αναγκαία απόφαση» έναντι της εναλλακτικής εξόδου από το ευρώ, που θα ήταν «αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση». Αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στάθηκε στην υλοποίηση δράσεων για την ανακούφιση των ασθενέστερων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, οι οποίες, όπως είπε, δεν είχαν απλώς κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά συνέβαλαν με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων στην είσοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εθεσε, δε, ως ορόσημο για την πλήρη ανάταξη της χώρας και της οικονομίας το 2021.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συμμαχιών, στο πλαίσιο της συγκρότησης μετώπων στην Ευρώπη, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της προσέγγισης και σύγκλισης με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και με τους Πράσινους, υπογραμμίζοντας ότι για την επίτευξη των κεντρικών στόχων, όπως η ανατροπή της λιτότητας, η αντιμετώπιση της ανόδου της Ακροδεξιάς, η επίλυση της προσφυγικής κρίσης κ.λπ., είναι προϋπόθεση «να συμμαχήσουμε με πολιτικές δυνάμεις διαφορετικής καταγωγής και παράδοσης».

Αυτοκριτική

Οσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα λειτουργίας των τάσεων, κάνοντας και αυτοκριτική για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων του πρώτου συνεδρίου, όσον αφορά την ενιαία λειτουργία του κόμματος, ενώ ως δεύτερη σημαντική απόφαση του πρώτου συνεδρίου που δεν υλοποιήθηκε ανέφερε την αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανιζόμενος και πάλι αυτοκριτικός, έκανε αναφορά σε ορισμένες λάθος επιλογές από την πλευρά της ηγεσίας που, όπως είπε, τροφοδότησαν το κλίμα φοβίας στην ένταξη νέων μελών. Ζήτησε, στη συνέχεια, να δουλέψουν όλοι από τώρα με συγκροτημένο σχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 για να μην επαναληφθούν επιλογές αυτοπεριχαράκωσης. Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση κυβέρνησης και κόμματος, όπου, στη βάση της συζήτησης για περιορισμό της συμμετοχής μελών της κυβέρνησης στα κομματικά όργανα, τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή