Μετωπική Μαξίμου-Ν.Δ. για το ΕΣΡ

Μετωπική Μαξίμου-Ν.Δ. για το ΕΣΡ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά, με επίκεντρο το θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, έχουν εκ νέου τεθεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αφορμή δόθηκε χθες με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να παρουσιάσει νέα πρόταση στη διάσκεψη των προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα: ως γνωστόν, οι προηγούμενες σχετικές απόπειρες δεν καρποφόρησαν καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα με το να διεξαγάγει ένα διαγωνισμό (με τον νόμο Παππά) που ήταν αρμοδιότητα του ΕΣΡ, αρνούνταν να συναινέσει. Με ακριβώς την ίδια θέση, κύκλοι της Ν.Δ. αντέδρασαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η προαναφερθείσα πρόθεση του κ. Βούτση, τονίζοντας ότι αμέσως μόλις η κυβέρνηση «πάρει πίσω» τον νόμο, θα ανοίξει και ο δρόμος για τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

«Η στάση της Ν.Δ. είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δε μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας. Η Ν.Δ. οφείλει σήμερα, τώρα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ», σχολίασε ο Ν. Παππάς, προκαλώντας την ανταπάντηση της Ν.Δ.: «Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Ν.Δ. από θέση αρχών είναι υπέρ της λειτουργίας του ΕΣΡ, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Συνεπώς, η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του», τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση. Οπως ήταν φυσικό, ήρθε ύστερα από λίγο η αντίδραση του Μαξίμου με σχόλιο που ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κάνοντας λόγο για «ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο» της Ν.Δ.: «Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Ν.Δ.εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο. Με την ανακοίνωσή της, σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες. Τους καλούμε να συνέλθουν».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να αναδείξει και εσωκομματικό ζήτημα για τη Ν.Δ., με την ευκαιρία σχολίου του Κ. Χατζηδάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ν.Δ. δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Να δούμε όμως τι θα πει και το ΣτΕ για τον νόμο Παππά», έγραψε ο αντιπρόεδρος του κόμματος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάδειξη της σύνθεσης του ΕΣΡ απαιτείται πολύ αυξημένη πλειοψηφία (4/5) στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ωστόσο η εξέλιξη των πραγμάτων καταδεικνύει ότι το θέμα δεν είναι απλώς συσχετισμών, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή