Στις 9 οι εισηγμένες που αποεπενδύουν με στόχο τη μείωση δανεισμού στο 10μηνο

Στις 9 οι εισηγμένες που αποεπενδύουν με στόχο τη μείωση δανεισμού στο 10μηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έτος αποεπένδυσης από μη κερδοφόρες δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση του δανεισμού τους αφού έχουν καταστεί βιώσιμες παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων, εξελίσσεται το 2016 για σημαντικό αριθμό εισηγμένων.

Οπως προέκυψε από έρευνα της «Κ», από το ξεκίνημα της χρονιάς μέχρι και σήμερα συνολικά εννέα επιχειρήσεις –όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα– από φέτος υλοποιούν προγράμματα εξυγίανσης σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες. Στόχος είναι να απαλλαγούν οριστικά από δραστηριότητες που τις επιβαρύνουν και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους και αφορούν είτε θυγατρικές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα είτε παραγωγικές μονάδες.

Προσθήκη

Στη λίστα των εισηγμένων εταιρειών προστέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η οικογένεια Βουλγαράκη, που είναι και ο βασικός μέτοχος της υαλουργίας «Γιούλα» (με 72%), η οποία μεταβίβασε στον πορτογαλικό όμιλο Vidro τα τέσσερα από τα επτά εργοστάσια του ομίλου. Σε αντάλλαγμα, οι Πορτογάλοι δέχθηκαν να αγοράσουν το χρέος της εταιρείας «Γιούλα», ύψους 335 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια απελευθερώθηκαν από δάνεια και παρέμειναν στα χέρια της ελληνικής οικογένειας.

Οι σημαντικότερες

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», μέσα στο 10μηνο του 2016 οι σημαντικότερες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν γίνει από εισηγμένες είναι οι εξής: Τον περασμένο Φεβρουάριο η εισηγμένη «Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας» αποφάσισε τη διακοπή της δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρείας KLSLV d.o.o. με έδρα τη Σλοβενία, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία των ειδών Mothercare και Early Learning Centre στη χώρα αυτή. Στις 26 Μαΐου η Ιntralot ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο Nexus για την πώληση του 80% της Intralot de Peru SAC, 100% θυγατρικής του ομίλου στο Περού. Τον φετινό Ιούλιο η Frigoglass άλλαξε το λειτουργικό της μοντέλο στην αγορά της Ασίας, με αποτέλεσμα να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα στη μονάδα της στην Γκουανγκτζού της Κίνας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016. Η κατασκευαστική εταιρεία Αθηνά από τις 30 Ιουνίου 2016 μεταβίβασε όλη τη δραστηριότητάς της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη μητρική JP Αβαξ. Οι λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση για την πώληση της δραστηριότητάς της ήταν μεταξύ άλλων: α) οι υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης στα έργα υπό εξέλιξη στα Εμιράτα, β) οι δυσχέρειες στη διοχέτευση κεφαλαίου κίνησης προς το κατάστημα των Εμιράτων λόγω των capital controls στην Ελλάδα και γ) η αδυναμία στην έκδοση των αναγκαίων εγγυητικών επιστολών στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση νέων έργων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς οι μεν ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη διεθνή αξιολόγηση (rating), οι δε τοπικές τράπεζες είναι απρόθυμες να αναλάβουν κίνδυνο για κατάστημα ελληνικής επιχείρησης.

Στις 2 Aυγούστου, η «Λεβεντέρης» διέκοψε τη λειτουργία του τμήματος παραγωγής συρμάτων και συρματόσχοινων στο εργοστάσιο στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου. Τέλος, η Lavipharm πούλησε θυγατρική της στη Γαλλία έναντι τιμήματος 1,1 εκατ. ευρώ και η Yalco πούλησε επίσης θυγατρική της στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή