Προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ μέσω ενέργειας

Προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ μέσω ενέργειας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Γιουβάλ Στάινιτς, στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακού φόρουμ, στην πρώτη υψηλού επιπέδου διμερή συνάντηση ύστερα από τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, το 2010, στον απόηχο της φονικής επιδρομής Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Οπως ανακοίνωσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιουβάλ Στάινιτς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν διάλογο για την πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του «έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις», αναφέροντας ρητά την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, για να προσθέσει ότι «η τουρκική επιλογή είναι μια ισχυρή εναλλακτική λύση».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ συμμετέχει στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η ενεργειακή συνεργασία. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet τον Ιούλιο, ο κ. Στάινιτς είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο του ισραηλινοτουρκικού αγωγού και των επιπτώσεών του ως εξής: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά κατά τις συνομιλίες μου με τους Ελληνες και τους Κύπριους πάντα ήταν σαφές ότι, σε περίπτωση βελτίωσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δεχθούν την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού και ότι ένα τμήμα του τελευταίου μπορεί να περνά από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου… Ισως στο μέλλον ο αγωγός να μεταφέρει και το κυπριακό αέριο». Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρεσβευτές εντός των επόμενων δέκα ημερών, ολοκληρώνοντας την ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων. Σημειώνεται ότι ο κ. Αλμπαϊράκ είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και θεωρείται ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής ζωής, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της χθεσινής συνάντησης.

Ενώ οι μέχρι πρότινος διαταραγμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, όπως και με τη Ρωσία, γνωρίζουν θεαματική βελτίωση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Χθες ο Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε τη δυσφορία της κυβέρνησής του για την καθυστέρηση στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί «δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του τουρκικού αιτήματος». Η Αγκυρα έχει ενοχοποιήσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ισλαμιστή ιεροκήρυκα ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους διατηρείται η αντιπαράθεση της Αγκυρας με τη Βαγδάτη για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ εν όψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για να του επιδώσει αυστηρό υπόμνημα διαμαρτυρίας, αξιώνοντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Καλίν επέμεινε ότι η χώρα του «δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο Ιράκ, ούτε κάποια κρυφή ατζέντα» και ότι αν δεν σχεδιαστεί σωστά η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μεγάλο προσφυγικό κύμα.

Τέλος, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ εξέφρασε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», την ελπίδα ότι η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας θα επιτρέψει στη Ρωσία να ασκήσει θετική επιρροή στην τουρκική πολιτική, κάτι που όπως είπε δεν έχει συμβεί έως σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή