Η αβεβαιότητα βυθίζει στο ναδίρ την τουρκική λίρα

Η αβεβαιότητα βυθίζει στο ναδίρ την τουρκική λίρα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ανησυχία για τις προθέσεις Ερντογάν και για την πορεία της τουρκικής οικονομίας οδήγησε σε υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε νέο επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ το κόστος δανεισμού της Τουρκίας έχει αυξηθεί στο 9,77%. Η λίρα υποχωρούσε χθες κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 3,1112 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Εν συνέχεια περιορίστηκαν οι απώλειες, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,2%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική λίρα είχε υποτιμηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, έναντι του δολαρίου, από οποιοδήποτε άλλο από τα 24 νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. Τα αίτια είναι η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας το 2016 και η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Παράλληλα, υπό την πίεση του Ερντογάν, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού, καθιστώντας μη ελκυστικό το τουρκικό νόμισμα για τους ξένους επενδυτές. Η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού αποτελεί πολύ κακό νέο για την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή