Περισσότεροι τουρίστες λόγω εκπτώσεων, τουρκικής κρίσης

Περισσότεροι τουρίστες λόγω εκπτώσεων, τουρκικής κρίσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι εκπτώσεις και τα ειδικά πακέτα που πρόσφεραν οι τουριστικές επιχειρήσεις στις ξένες αγορές ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής», σε συνδυασμό με τη σημαντική υποχώρηση που αντιμετώπισαν βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, λόγω εσωτερικών τους προβλημάτων, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για την αυξητική τροχιά που διέγραψαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταγράψουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ζημίες.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τη κυβέρνηση να αναλάβει δράσεις για την αντιστροφή της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Με βάση τα μέχρι στοιχεία για το εννεάμηνο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,6% ή κατά 1,06 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας έκλεισαν με πτώση 1,3% ή κατά 129.000. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 13,2% και οι οδικές αφίξεις κατά 12,3%. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με αυξήσεις 11,3%, 12,2% και 10,1% αντίστοιχα. Επίσης, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο 14,3% και 23,5%. Στον αντίποδα, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κατέγραψαν πτώση σε ποσοστό 2,9%, 13,7% και 44,5% αντίστοιχα.

Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι ενώ οι αφίξεις δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να διαχειριστούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Παράλληλα, προσθέτει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη καταγραφή ζημιών για μία ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η πολιτεία πρέπει να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή