Η κρίση οδήγησε τους Ελληνες να τρώνε φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας

Η κρίση οδήγησε τους Ελληνες να τρώνε φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φρούτα και λαχανικά τρέφονται κυρίως οι Ελληνες καταναλωτές, ενώ την ίδια ώρα καταναλώνουν ολοένα και λιγότερο κρέας, αυγά και γάλα. Η αλλαγή αυτή στις διατροφικές συνήθειες, ωστόσο, ελάχιστα δεν συνδέεται τόσο με τη συνειδητοποίηση για μια πιο υγιεινή διατροφή αλλά περισσότερο με την περιστολή των σχετικών δαπανών ελέω κρίσης. Η αιτία αυτή βρίσκεται πίσω και από τη δραστική υποχώρηση της κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει, σχεδόν καθημερινά, στο τραπέζι των καταναλωτών. Τα κρέατα (κόκκινα), ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μία φορά την εβδομάδα.

Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γάλα καταναλώνονται ελάχιστες φορές την εβδομάδα. Τέλος, η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μία φορά τον μήνα.

Εντυπωσιακές είναι και οι αλλαγές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, με το ΚΕΠΚΑ να τις αποδίδει στην οικονομική κρίση. Ειδικότερα, το 39,70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τρώει κανένα γεύμα εκτός σπιτιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2011 ήταν 25,28%. Επιπλέον, μειώθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζει μόνο μία φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού (από 37,60%, το 2011, σε 31%, το 2016). Το 24,2% δηλώνει ότι γευματίζει 2 – 4 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού, έναντι 28,32% το 2011. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυξήθηκε σε 60,08% από 48,96% το 2011 όσων δεν τρώνε σε fast food, κάτι που αποδίδεται και στη μείωση των χρημάτων (του λεγόμενου χαρτζιλικιού) που δίνουν οι γονείς στα παιδιά και τους εφήβους.

Ως βασική αιτία για την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές τους το 2016 σε σχέση με το 2011, οι καταναλωτές αναφέρουν την υγεία (σε ποσοστό 48,45%). Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, το 27,49% (έναντι 19,91% το 2011) θεωρεί βασική αιτία την οικονομική κατάσταση.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πολλοί από τους καταναλωτές, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα όποια ζητήματα μέσω της καλύτερης διατροφής.

Πάνω από έξι στους δέκα καταναλωτές και συγκεκριμένα το 63,06% δήλωσε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες προϊόντων διατροφής. Οι αλλαγές αυτές εκφράζονται ως εξής: το 49,52% δήλωσε ότι ψάχνει τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερη τιμή σε άλλα καταστήματα, το 46,62% ψωνίζει με την ίδια συχνότητα, αλλά μόνο τα απαραίτητα, το 37,94% δήλωσε ότι στράφηκε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 8 Ιουλίου 2016 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 σε δείγμα 1.059 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή