Μητσοτάκης: Νέα πρόσωπα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To όραμά του για τη μετά το μνημόνιο και τη μετά τον λαϊκισμό εποχή παρουσίασε ο Kυριάκος Mητσοτάκης από το βήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με θέμα «Το μέλλον της Δημοκρατίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα, υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναδεικνύοντας τις ευθύνες του λαϊκισμού για τη σύγκρουση της χώρας με την πραγματικότητα, αλλά και το δικό του κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

«Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης», θύμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, όπου, πάντως, επέλεξε να αναδείξει ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα.

«Προτεραιότητά μας είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του από τον λαϊκισμό λέγοντας την αλήθεια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «κουλτούρα ελπίδας» και τόνισε ότι ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση.

Επανέλαβε την πρότασή του για νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα βασίζεται στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το brain drain.

«Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα», υπογράμμισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις επειδή δεν πιστεύει στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Tέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαϊκισμός θα ηττηθεί και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή