«Μάχη» στο ΣτΕ για το παραδεκτό των προσφυγών

«Μάχη» στο ΣτΕ για το παραδεκτό των προσφυγών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει συγκληθεί, προκειμένου να κρίνει μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με τη συνταγματικότητα η μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την πρώτη διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών την Τετάρτη, δόθηκε μάχη επιχειρημάτων προκειμένου να κριθεί αν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι καθ’όλα σύννομες ή όχι, αν δηλαδή πρέπει να γίνουν δεκτές για να μπορέσει το δικαστήριο να περάσει στην εξέταση της ουσίας των θεμάτων που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου, πρότεινε να απορριφθούν οι προσφυγές, επικαλούμενος νομικούς λόγους ενώ διατυπώθηκε αντίλογος από παριστάμενους ανώτατους δικαστές.

Αν τελικώς, σήμερα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξέταση των ζητημάτων για το αν οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές η όχι, το δικαστήριο τελικώς δεχθεί την απόρριψή τους, τότε το θέμα τελειώνει εκεί.

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί, χωρίς το δικαστήριο να μπορεί να μπει στην ουσία και να αποφανθεί αν ο νόμος είναι συνταγματικός η όχι. Μπορεί, όμως όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές δικαστήριο να επανέλθει και να κρίνει τη συνταγματικότητα η μη του νόμου, καθώς δεύτερο πακέτο προσφυγών πρόκειται να εκδικαστεί στις 13 Ιανουαρίου, καθώς τα κανάλια έχουν προσφύγει με άλλη νομική βάση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και ενώ σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη φορά η Ολομέλεια του ΣτΕ για ένα θέμα που έχει λάβει διαστάσεις και έχει μονοπωλήσει την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το κλίμα στη δικαιοσύνη κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο βαρύ.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που επικρατεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να κρίνουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, μετά τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου να ματαιώσει την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας στις 30 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος «το κλίμα των ημερών».

Οι παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων από την Ένωση των δικαστών του ΣτΕ που ακολούθησαν των προεδρικών χειρισμών, σηματοδότησαν το μέγεθος των αντιδράσεων μέσα στο δικαστήριο καθώς και οι δύο παραιτηθέντες Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος ανήκουν στους δικαστές με κύρος και επιρροή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή