Μητσοτάκης στο Tufts: Συστηματική υπονόμευση θεσμών από το ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης στο Tufts: Συστηματική υπονόμευση θεσμών από το ΣΥΡΙΖΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ – Για «συστηματική υπονόμευση των θεσμών» και «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που βρίσκονται στα όρια της συνταγματικότητας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας την κεντρική ομιλία της πρώτης μέρας του συνεδρίου του Fletcher School of Law and Diplomacy για την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, λέγοντας ότι ορισμένοι υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν στην πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στην κριτική, ωστόσο. Έθεσε τις έξι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της μελλοντικής του κυβέρνησής: το άνοιγμα στις αγορές προϊόντων (η Ελλάδα «παραμένει μία κλειστή, ολιγοπωλιακή οικονομία»), την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (απλοπλοίηση κανονιστικών πλαισίων και δικαστικών διαδικασιών), την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω «επιθετικής διαχείρισης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξησης των καταθέσεων, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση της παιδείας.

Για το τελευταίο, μνημονεύοντας το γεγονός ότι το Fletcher School είναι ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η Ελλάδα είναι «η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση».

Η κρίση και το «μεγάλο ψέμα»

Για την περίοδο της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα προγράμματα διάσωσης, «ιδιαίτερα το πρώτο», ήταν «κακά σχεδιασμένα»,  καθώς ήταν «ακραία υφεσιακά» και δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα του χρέους. Πρόσθεσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων έπρεπε να έχουν προηγηθεί αυτών στην αγορά εργασίας και ότι το ελληνικό πρόβλημα προέκυψε στο πλαίσιο μίας «ατελώς σχεδιασμένης» νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, απαντώντας στο κομβικό ερώτημα γιατί η χώρα μας είναι η μόνη που, εξήμισι χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς προγράμματος, ήταν σαφής. «Δεν έχουμε ενστερνιστεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε, και «δεν μπορέσαμε ως πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό»: Η ελίτ της χώρας – πολιτική, επιχειρηματική, ακαδημαϊκή – δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Τον πρόεδρο της ΝΔ προλόγισε ο πρύτανης του Fletcher School και πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή