Ενας Ασιάτης κάθε εβδομάδα γίνεται δισεκατομμυριούχος

Ενας Ασιάτης κάθε εβδομάδα γίνεται δισεκατομμυριούχος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους κατά 300 δισ. δολάρια, οι δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο θα κληροδοτήσουν στους απογόνους τους 2,1 τρισ. δολάρια την επόμενη εικοσαετία. Θα είναι η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία και θα προέλθει από 460 δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο. Σχετική έκθεση της τράπεζας UBS και της ελεγκτικής εταιρείας PwC επισημαίνει πως ο πλούτος που θα κληροδοτηθεί ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Ινδίας. Το 2015 ο μέσος δισεκατομμυριούχος είδε τον πλούτο του να μειώνεται από τα 4 δισ. δολάρια στα 3,7 δισ. δολάρια. Κύριες αιτίες της μείωσης ήταν η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από τη μία γενιά δισεκατομμυριούχων στην επόμενη. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε, πάντως, στους 1.397, καθώς το περασμένο έτος προσετέθησαν στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο 210 άτομα.

Οι περισσότεροι νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκαν στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, και κυρίως την Κίνα. Στην Ασία 113 επιχειρηματίες είδαν τον πλούτο τους να ξεπερνάει το όριο του ενός δισ. δολαρίων μέσα στο 2015 – αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου. Oπως επισημαίνει η έκθεση των UBS και Pwc, στην Ασία εμφανίζεται ένας καινούργιος δισεκατομμυριούχος την εβδομάδα. Τα ευρήματα της νέας έκθεσης, όμως, φέρνουν στην επιφάνεια τον απίστευτο ρυθμό δημιουργίας μεγάλου πλούτου στην Κίνα, όπου αναδύεται ένας δισεκατομμυριούχος ανά τρεις ημέρες. Στην Κίνα εντοπίζεται σήμερα το 71% των νέων δισεκατομμυριούχων όλης της Ασίας. Οι νέοι επιχειρηματίες των ασιατικών χωρών πλουτίζουν ταχύτατα δραστηριοποιούμενοι στην υψηλή τεχνολογία, στο εμπόριο καταναλωτικών αγαθών αλλά και στην αγορά ακινήτων. Συνολικά ο πλούτος των Ασιατών δισεκατομμυριούχων ανήλθε σε 1,5 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας ελάχιστη μείωση σε σύγκριση με το 2014. Ειδικότερα στην Ασία, όμως, θα είναι η πρώτη μεταβίβαση μεγάλου πλούτου, καθώς το 85% των Ασιατών δισεκατομμυριούχων είναι πρώτη γενιά.

Η Γηραιά Ηπειρος αποτελεί, αντιθέτως, έδρα των βαθύπλουτων οικογενειών, οι οποίες έχουν πλούτο δισεκατομμυρίων επί πολλές συνεχόμενες γενιές. Ο πλούτος αυτών των ευρωπαϊκών οικογενειών παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος στο 1,3 τρισ. δολάρια μετά την οριακή μείωση 3% το 2015. Η Γερμανία και η Ελβετία είναι οι χώρες με τον περισσότερο «παλαιό» πλούτο και, όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, για τους δισεκατομμυριούχους της Ασίας, οι ευρωπαϊκές βαθύπλουτες οικογένειες θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τη διατήρηση του πλούτου τους. Το 2015 στην Ευρώπη κατεγράφησαν 56 καινούργιοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά στην πλειονότητά τους, και συγκεκριμένα το 59% από αυτούς, κληρονόμησαν την περιουσία τους ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της.

Διαφορετική είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία ο μέσος πλούτος των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων υπερέβη τον μέσο πλούτο των Αμερικανών που κληρονόμησαν την περιουσία τους. Εκτινάχθηκε στα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ το άθροισμα των κληροδοτημένων μεγάλων περιουσιών ήταν 4,3 δισ. δολάρια. Κι ενώ στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν 41 καινούργιοι πλούσιοι με περιουσία άνω του ενός δισ. δολ., άλλοι 36 είδαν τον πλούτο τους να υποχωρεί κάτω από το ένα δισ. δολάρια. Ενας από τους παράγοντες που οδήγησε στη μείωση του πλούτου τους ήταν η στασιμότητα των κερδών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών. Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κατορθώνουν, άλλωστε, να εξασφαλίζουν τα πλούτη τους πολύ καλύτερα από τους παλαιούς, ίσως επειδή είναι αυτοδημιούργητοι. Συνολικά, ο πλούτος των αυτοδημιούργητων μειώθηκε μόλις κατά 4%, όταν ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων κληρονόμων μεγάλων περιουσιών μειώθηκε κατά 16%. Τα πορίσματα της έρευνας φέρουν, πάντως, το 31% της μείωσης να οφείλεται στο κόστος των μεταβιβάσεων περιουσιών και τη διασπορά του πλούτου σε περισσότερους κληρονόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή