Ερωτήματα από την αυτοκτονία Αλ Μπακρ

Ερωτήματα από την αυτοκτονία Αλ Μπακρ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΙΨΙΑ. «Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαξονίας, Σεμπάστιαν Γκέμκο, απολογούμενος για την αυτοκτονία του 22χρονου Τζαμπέρ αλ Μπακρ την Τετάρτη στις φυλακές της Λειψίας.

Ο Αλ Μπακρ, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή χάρη στην παρέμβαση Σύρων προσφύγων, ήταν ο σημαντικότερος ύποπτος τζιχαντιστής κρατούμενος των γερμανικών φυλακών.

Το Σάββατο, οι Αρχές είχαν εντοπίσει στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στο Κέμνιτς, 1,5 κιλό εκρηκτικά τύπου ΤΑΤΡ, καθώς και υλικά που χρησιμεύουν στην κατασκευή γιλέκου αυτοκτονίας. Η διαφυγή του θεωρήθηκε τρομακτική αποτυχία των διωκτικών αρχών, οι οποίες τον αναζητούσαν στα τυφλά, μέχρι να τους τον προσφέρουν δεμένο και ακινητοποιημένο οι τρεις πρόσφυγες στο διαμέρισμα των οποίων είχε αναζητήσει καταφύγιο το βράδυ της Κυριακής.

«Αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης χρήζει ταχείας και εξονυχιστικής διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τόμας ντε Μεζιέρ. «Επίσης, δυσχεραίνει τις έρευνες για πιθανούς εγκεφάλους και άλλους συνεργούς».

Η δικαστής που αποφάσισε την προφυλάκιση του Αλ Μπακρ τη Δευτέρα ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας. Ωστόσο, η ψυχολόγος που τον εξέτασε μία ημέρα αργότερα, με τη βοήθεια μεταφραστή, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος. Το γεγονός ότι ο Αλ Μπακρ είχε καταστρέψει το φωτιστικό στην οροφή του κελιού του, καθώς και μία πρίζα, θεωρήθηκε βανδαλισμός και όχι αναζήτηση τρόπου αυτοκτονίας.

Ετσι, αποφασίστηκε ο έλεγχος στο κελί του να γίνεται κάθε 30 λεπτά, αντί κάθε 15 λεπτά όπως συνέβαινε στην αρχή. Παρ’ όλα αυτά, μια εκπαιδευόμενη σωφρονιστική υπάλληλος έλεγξε κανονικά το κελί του στις 19.45 το βράδυ της Τετάρτης, μόλις 15 λεπτά μετά τον προηγούμενο έλεγχο. Τον βρήκε απαγχονισμένο, με το μπλουζάκι που φορούσε δεμένο σε κάγκελο.

Ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος της Λειψίας, Ρολφ Γιάκομπ, υποστήριξε ότι στην περίπτωση του Αλ Μπακρ «τηρήθηκε κατά γράμμα ο κανονισμός της φυλακής» και έκανε λόγο για «σειρά αποτυχιών, άνευ προηγουμένου, από την αστυνομία και το σωφρονιστικό σύστημα».

«Φαίνεται ότι οι Αρχές της Σαξονίας στερούνται επαγγελματισμού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σχολίασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, ενώ ο Αλεξάντερ Χίμπνερ, ο συνήγορος που όρισε το κράτος στον Αλ Μπακρ, δήλωσε «απίστευτα σοκαρισμένος και απόλυτα προβληματισμένος». «Κανείς μας, ούτε οι γιατροί, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε κάποιοι άλλοι έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για το πώς να συμπεριφέρονται σε τζιχαντιστές που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μόνοι τους και που είναι ικανοί να αυτοκτονήσουν και να παρασύρουν και άλλους στον θάνατο», είπε στην εφημερίδα «Τσάιτ» ο γιατρός των φυλακών, Τζο Μπάους.

«Είμαστε ένα σύστημα που μαθαίνει, αλλά αυτή η “πελατεία” που δεν προσφέρεται ούτε για συνεντεύξεις ούτε για μελέτες, μας δημιουργεί νέα προβλήματα».Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βελτ», ο Αλ Μπακρ είχε φθάσει στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ έκτοτε επέστρεψε δύο φορές στην Τουρκία και φέρεται να επισκέφθηκε και την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.

Ενώ η υπόθεση Αλ Μπακρ απασχολούσε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ επανέφερε προς συζήτηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο την πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν να δημιουργηθούν μεγάλοι καταυλισμοί προσφύγων στα παράλια της Λιβύης και να γίνεται εκεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου όσων που θα ήθελαν να φθάσουν στην Ε.Ε.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την πρόταση άκρως προβληματική, ενώ η κυβέρνηση της Λιβύης έχει καλέσει την Ευρώπη να μη μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες της βορειοαφρικανικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή