Οι πρώτες παρενέργειες πριν από το Brexit

Οι πρώτες παρενέργειες πριν από το Brexit

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε χθες στη Βρετανία ο πόλεμος τιμών με αφορμή των πτώση της στερλίνας μετά το Brexit, το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι των προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα οι Βρετανοί καταναλωτές και ιδίως οι φτωχότεροι εξ αυτών. Η πτώση της λίρας κατά σχεδόν 19% έναντι του δολαρίου και κατά σχεδόν 16% έναντι του ευρώ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει οδηγήσει σε σειρά ανατιμήσεων σε προϊόντα από τα iPhone μέχρι τα αυτοκίνητα της Peugeot.

Μέχρι τώρα δεν είχε σημειωθεί ισχυρή αντίδραση από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε πιθανότατα διότι το νέο κύμα ανατιμήσεων αφορά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Η διοίκηση της Tesco, δηλαδή της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, αποφάσισε να διακόψει τις διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων της Unilever, δηλαδή της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο. Η βρετανο-ολλανδική πολυεθνική είχε προσπαθήσει να επιβάλει αύξηση της τιμής των προϊόντων της κατά 10% επικαλούμενη την πτώση της στερλίνας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Η διοίκηση της Tesco προχώρησε στη διακοπή πωλήσεων προϊόντων της Unilever όπως το απορρυπαντικό Persil, τα παγωτά Ben&Jerry’s και η Marmite, ένα είδος μαρμελάδας από εκχύλισμα μαγιάς που είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στη Βρετανία, υποστηρίζοντας πως η Unilever έχει περιθώριο κέρδους 15% σε σύγκριση με το περιθώριο κέδρους 1,7% που έχει η ίδια και συνεπώς είναι λογικότερο η Unilever να απορροφήσει το κόστος από την πτώση της λίρας.

«Ενώ οι πολιτικοί μπορούν να αρνούνται την πραγματικότητα, ένα σαμπουάν που παράγεται στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι σήμερα ακριβότερο κατά 17%», εξηγεί στο Reuters o Μπρούνο Μοντεγέν, πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος της Tesco και νυν αναλυτής στην Bernstein. «Το ζήτημα δεν αφορά την Tesco ή τη Unilever, αλλά όλα τα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας και τους προμηθευτές τους», προσθέτει. «Αν ο κόσμος ανησυχεί πως θα χάσει τη Marmite από τα Tesco, περιμένετε να δείτε τι θα γίνει μόλις ανακαλύψουν για τις θέσεις εργασίας», σχολίασε ο βουλευτής των Εργατικών Γουές Στρίτινγκ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Unilever έχει απαιτήσει αύξηση τιμών κατά 10% από τις τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ενώ καμία άλλη εταιρεία δεν έχει επιδιώξει τόσο επιθετική πολιτική τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή