Τα προσωπικά εξώφυλλα του Βελινόπουλου

Τα προσωπικά εξώφυλλα του Βελινόπουλου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκηνογράφος και εικαστικός Κώστας Βελινόπουλος συναντά τον μανιώδη αναγνώστη εαυτό του και δημιουργεί μία έκθεση, υπό τον τίτλο «Ανα-καλύπτοντας τα βιβλία», με προσωπικές, σχεδιασμένες στο χέρι, προτάσεις για «εναλλακτικά» εξώφυλλα εμβληματικών βιβλίων.

Περισσότερα από 40 εξώφυλλα εκτίθενται, από σήμερα το βράδυ, στις 20.00, οπότε και είναι τα εγκαίνια, και έως τις 19 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο – στέκι του Θησείου «Λεμόνι», ένα σημείο της πόλης που αποτελεί τον φυσικό χώρο αυτής της σειράς έργων του Βελινόπουλου. Ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, ο Τσέχοφ, ο Κάφκα, ο Μαρξ, ο Λίτελ, ο Μπέκετ, ο Καμί, ο Ροτ, ο Οργουελ, ο Ζολά, ο Καλβίνο, ο Φάλαντα, ο Χόλινγκχερστ, οι αρχαίοι τραγωδοί, ο Τσιόλκας, η Αξιώτη, ο Μπεράτης, η Μπουραζοπούλου και η Πάουελ είναι λίγοι μόνο από τους συγγραφείς των οποίων συγκεκριμένα βιβλία περιέλαβε ο Βελινόπουλος με το πενάκι του (δίχως ν’ αφήσει απέξω την Ιερά Σύνοψη), επιχειρώντας να ξαναεπισκεφθεί τα κείμενα ως καλλιτέχνης και ως αναγνώστης ταυτόχρονα.

Τα έργα του Βελινόπουλου επαναφέρουν «τη γοητευτική σχέση αναγνώστη και βιβλίου, αφήνοντας τη φαντασία του να το αναπλάσει και να το ξαναδιαβάσει. Πρόκειται για μια απόλυτα βιβλιοφιλική καλλιτεχνική πρόταση, γιατί κατά βάθος ο Βελινόπουλος θα ήθελε να “ζωγραφίσει” ολόκληρο το κείμενο ή να το “ξαναγράψει” με τα δικά του μελάνια. Αυτή η διπλή χειρονομία, σχεδιάζω το εξώφυλλο, διαβάζω και δημιουργώ εξ αρχής ένα βιβλίο, εμπεριέχει την απόλαυση και την περιπέτεια της ανάγνωσης ως μια αισθητική αρχετυπική εμπειρία που προκαλεί και συγκινεί», σύμφωνα με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη, κείμενο του οποίου καθώς και των Κώστα Βελινόπουλου και Δημήτρη Αθηνάκη συμπεριλαμβάνονται στον κομψό κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, στον οποίο εμφανίζονται όλα τα έργα.

​​Βιβλιοπωλείο «Λεμόνι», Ηρακλειδών 22, Θησείο. Εγκαίνια: Παρασκευή, 14/10, στις 20.00. Εως τις 19 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή