Μειώθηκαν 10% οι ασφαλισμένοι στα προγράμματα υγείας την τριετία

Μειώθηκαν 10% οι ασφαλισμένοι στα προγράμματα υγείας την τριετία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 93.869 (10%) μειώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια οι ασφαλισμένοι μέσω ατομικών ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, εξέλιξη που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στην αδυναμία των νοικοκυριών να αναλάβουν το κόστος ενός ιδιωτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο αριθμός των ασφαλισμένων μέσω ατομικών προγραμμάτων μειώθηκε από τις 926.000 το 2012 στις 832.199 το 2015. Το 2015 ήταν η μόνη χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε και η πρώτη δειλή ανάκαμψη του κλάδου σε σχέση με το 2014, με αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων κατά 2.019.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν τις δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία ως τις πιο ανελαστικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αντέχουν ως μερίδιο στη συνολική δαπάνη που πραγματοποιούν κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλες οι δαπάνες την περίοδο 2010-2015 εμφανίζουν μείωση έως και 49%, η μέση μηνιαία δαπάνη για υγεία είχε τη μικρότερη μείωση με ποσοστό 14%. Ειδικά για το 2015, η δαπάνη για υγεία είναι η μόνη κατηγορία που εμφανίζει αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνη κατά 1,2%, με τη νοσοκομειακή μάλιστα περίθαλψη να εμφανίζει άνοδο 12,3%.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζονται αντιφατικά σε σχέση με αυτά της ΕΑΕΕ για μείωση των ασφαλισμένων, αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αυξάνουν τη δαπάνη για την υγεία, καθώς καταφεύγουν στην ιδιωτική νοσηλεία όταν προκύψει το πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα να δαπανούν κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα από αυτά που θα δαπανούσαν εάν είχαν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Αλλωστε σε όλες τις μετρήσεις η χώρα μας εμφανίζεται με τις υψηλότερες δαπάνες για υγεία, χωρίς στη μέτρηση αυτή να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω του κρατικού συστήματος υγείας. Πρόκειται για τη δαπάνη που πληρώνεται από την «τσέπη» (out of pocket) και η οποία, ακριβώς επειδή συνδέεται με το αγαθό της υγείας, είναι ανελαστικό έξοδο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, που ανέρχεται στο 7,5% και 6,5 % του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αντίστοιχα.

Κόντρα στην πτωτική τάση των ατομικών προγραμμάτων υγείας ήταν η εξέλιξη των ασφαλισμένων μέσω ομαδικών προγραμμάτων, δηλαδή των προγραμμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, ο αριθμός τους αυξήθηκε από τις 710.083 το 2012 στις 775.343 το 2015 και αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν ένα τέτοιο πρόγραμμα προσθέτουν και τα μέλη της οικογένειάς τους στο εταιρικό ασφαλιστήριο. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνεται με μικρή επιβάρυνση από την πλευρά του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που υποχρεώθηκαν να διακόψουν το ατομικό τους πρόγραμμα να καταφεύγουν σε αυτή τη λύση προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειώδη κάλυψη υγείας για την οικογένειά τους και τα προστατευόμενα μέλη. Συνολικά ο αριθμός των ασφαλισμένων είτε μέσα από ατομικά είτε μέσα από ομαδικά προγράμματα ανήλθε στα τέλη του 2015 στο 1,607 εκατ. από 1,645 εκατ. το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή