Αναβαθμίζεται με πολλές αλλαγές η ενόργανη

Αναβαθμίζεται με πολλές αλλαγές η ενόργανη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» σε ένα… θεαματικό μέλλον φιλοδοξεί να ανοίξει για την ενόργανη η παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής μέσα από τις αλλαγές που προωθεί στο συνέδριό της, το οποίο θα αρχίσει σε τρεις ημέρες στην Ιαπωνία, διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Τα προγράμματα στις επόμενες διοργανώσεις θα είναι πιο εντυπωσιακά και οι ασκήσεις που φέρουν τα ονόματα των Ελλήνων αθλητών θα έχουν μεγαλύτερη αρχική αξία. Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν και στον τρόπο των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς. Οι αλλαγές ευνοούν τους εκπροσώπους της χώρας μας, αλλά η ομοσπονδία θα χρειαστεί να βάλει… βαθιά το χέρι στην τσέπη, γιατί οι διοργανώσεις θα αυξηθούν.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο συνέδριο της «χώρας των χρυσανθέμων» θα αφορούν τη μείωση του αριθμού των αθλητών που απαρτίζουν μία ομάδα από πέντε σε τέσσερις, θα προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (όπως και τώρα) οι κάτοχοι μεταλλίων του τελευταίου παγκοσμίου πρωταθλήματος, από κάθε ήπειρο θα πηγαίνουν οι δύο πρώτοι του σύνθετου ομαδικού, αλλά η μεγάλη καινοτομία θα είναι οι προκρίσεις από την παγκόσμια κατάταξη σε κάθε όργανο.

Η παγκόσμια ομοσπονδία θέλει να αναβαθμίσει τα παγκόσμια κύπελλα. Ο πρώτος της κατάταξης που θα προκύπτει από αυτά θα παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς. Κάθε χώρα, όμως, θα μπορεί να στείλει μόνο έναν αθλητή. Επίσης, αναμένεται να καταργηθούν οι προκρίσεις από τις δοκιμαστικές διοργανώσεις (test events).

«Οι παλλαπλοί τρόποι προκρίσεων ευνοούν κάποιες χώρες, όπως η δική μας, που έχουν καλούς αθλητές στα ατομικά. Βέβαια, άλλες χώρες όπως η Αμερική, η οποία κυριαρχεί στις γυναίκες, θα μπορούν να κατακτήσουν περισσότερα μετάλλια. Πιστεύω ότι το 2020, εάν δεν είμαστε, στους άνδρες, μέσα στις 12 κορυφαίες ομάδες θα έχουμε τρεις εκπροσώπους: έναν κάτοχο μεταλλίου από παγκόσμιο, έναν από το σύνθετο και έναν από την παγκόσμια κατάταξη», δήλωσε στην «Κ» ο Νίκος Προβιάς, διεθνής κριτής και μέλος της τεχνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Πολλές θα είναι και οι αλλαγές στον κώδικα βαθμολογίας. Θα μικρύνει η αξία των ασκήσεων που παρουσιάζονται συχνά, ενώ θα αυξηθεί αυτών που βλέπουμε σπάνια. Στον νέο παγκόσμιο κώδικα, η ελληνική γυμναστική θα έχει τις δικές της σελίδες διότι θα ανεβεί η αρχική αξία ασκήσεων που φέρουν τα ονόματα των αθλητών μας και που τις εκτέλεσαν πρώτοι. Ετσι, εκτός από την άσκηση που παρουσίασε ο Ιωάννης Μελισσανίδης το 1996, θα αλλάξει η βαθμολογία για τις ασκήσεις του Βασίλη Τσολακίδη (υπάρχουν τρεις με το όνομά του στον νέο κώδικα, στο δίζυγο), του Βλάση Μάρα (μία από το 2006 στο μονόζυγο) και του Λευτέρη Πετρούνια (μία στους κρίκους). Στόχος των ιθυνόντων είναι να γίνει το άθλημα, ακόμη, πιο θεαματικό. «Τα αποτελέσματα της ελληνικής γυμναστικής δεν έρχονται τυχαία. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη και υπάρχει προγραμματισμός. Η ενόργανη, ήδη, έχει αρχίσει τον σχεδιασμό της τετραετίας και, παρόλο, που είμαστε ερασιτέχνες, δουλεύουμε με επαγγελματικό τρόπο», τόνισε ο κ. Προβιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή