Παππάς: Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ οι αποφάσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Παππάς: Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ οι αποφάσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με αντικείμενο την προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παραπέμπεται η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο», είπε ο κ. Παππάς και κάλεσε τα κόμματα «να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Η τροπολογία και η θύελλα αντιδράσεων

Είχε προηγηθεί τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι σε διάστημα πέντε ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, προβλέπονται κυρώσεις για τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια. Η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση προκάλεσε άμεσα σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, τα σημεία της τροπολογία προέβλεπαν:

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ. Κατάσχεση εξοπλισμού για το κανάλι.

Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας (το μέτρο αφορά τον πάροχο, καθώς τα κανάλια που θα εκπέμψουν παρανόμως δεν θα διαθέτουν άδεια και θα εφαρμοσθεί εφόσον υπάρξει και δεύτερος πάροχος μελλοντικά). Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

• Την εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει άμεσα να εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Με την τροπολογία θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι μηνών για εκπομπή και σε σύστημα HD. Παράλληλα, δίδεται διετής προθεσμία μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

• Την πρόβλεψη ότι η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει. Για το συγκεκριμένο θέμα, από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, έχει σχεδιασθεί μηχανισμός ελέγχου, που θα μπορεί να εξακριβώσει ποιο κομμάτι δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη εκπομπή, σε περίπτωση που κάποιιος σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια, αλλά, ταυτόχρονα και νόμιμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

• Την βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειοδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου. Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ. Μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μεταβιβάζεται στη ΓΓΕ

• Τον περιορισμό της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών. Επειδή η δικτύωση ενός σταθμού με πολλούς περιφερειακούς μπορεί να οδηγήσει σε de facto λειτουργία του ως σταθμούς εθνικής εμβέλειας, με την τροπολογία θα προβλέπεται ότι κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να συνδέεται μόνο με έναν άλλο περιφερειακό σταθμό και όχι για πάνω από τρεις ώρες ημερησίως

• Την παράταση για ένα τρίμηνο της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή