Χωρίς απόφαση η διάσκεψη Ολομελείας ΣτΕ

Χωρίς απόφαση η διάσκεψη Ολομελείας ΣτΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαραθώνιο φαίνεται να εξελίσσεται η διάσκεψη της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και κατά τη δεύτερη ημέρα σύγκλησής της, χθες, δεν λύθηκαν ούτε τα τυπικά θέματα τα οποία είναι απαραίτητα για να προχωρήσει το δικαστήριο στην εξέταση των κρίσιμων ζητημάτων της συμφωνίας ή μη του επίμαχου νόμου με το Σύνταγμα.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που μετέχουν στη διάσκεψη, 30 συνολικά και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες χθες διασκέφθηκαν πάνω στο κρίσιμο θέμα τού αν πρέπει να γίνουν δεκτές ή όχι οι προσφυγές των καναλιών, τα οποία βάλλουν κατά του νόμου θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης που κράτησε περί τις τρεις ώρες, δόθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων για το παραδεκτό ή όχι των προσφυγών, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και προσωπικών αντιπαραθέσεων για θέματα που δεν είχαν άμεση σχέση με αυτή καθεαυτήν τη διαδικασία. Η διαδικασία της διασκέψεως διεξήχθη χθες μετ’ εμποδίων λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα, που αποδείχθηκε, έπειτα από έλεγχο, φάρσα.

Τελικά, η χθεσινή διάσκεψη, που διακόπηκε στις 3 το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία για το εάν το δικαστήριο θα δεχθεί ή όχι τις προσφυγές, είναι άγνωστο πότε θα συνεχιστεί, καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που είναι και ο αρμόδιος για τη σύγκλησή της, δεν έχει ορίσει ακόμα νέα ημερομηνία. Το κρίσιμο θέμα πάντως, του παραδεκτού ή όχι των προσφυγών, που συναρτάται άμεσα και καθοριστικά με το εάν το δικαστήριο θα μπει στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας αν ο νόμος Παππά είναι ή όχι συνταγματικός, σύμφωνα με πληροφορίες διχάζει την Ολομέλεια και η εισήγηση περί απορρίψεώς τους βρίσκει συμμάχους αλλά και αντιπάλους ανάμεσα στους δικαστές του ΣτΕ. Η διαφορετική προσέγγιση στο κρίσιμο αυτό θέμα οδήγησε χθες σε μη απόφαση, ενώ ο εισηγητής της υπόθεσης, Γιώργος Παπαγεωργίου, έχει ήδη προτείνει από την προηγούμενη διάσκεψη οι προσφυγές να απορριφθούν και η υπόθεση να τελειώνει εδώ.

Εάν αυτό γίνει τελικά δεκτό, τότε το δικαστήριο έχει την ευκαιρία να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών μετά τον προσεχή Ιανουάριο, καθώς τότε, και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα, έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση νέες προσφυγές των καναλιών, με διαφορετική όμως νομική βάση.

Αντιδράσεις

Βεβαίως, το γεγονός της ενδεχόμενης μετάθεσης της απόφασης του ΣτΕ για την επόμενη χρονιά προκαλεί αντιδράσεις και μέσα στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα δικαστές που μετέχουν στην Ολομέλεια να τάσσονται υπέρ τού να γίνουν δεκτές οι προσφυγές που δικάστηκαν το καλοκαίρι και το δικαστήριο «εδώ και τώρα» να αποφασίσει για την τύχη του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή διάσκεψη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη Δικαιοσύνη, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ενώ θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει φαινόμενα στοχοποίησης ανώτατων δικαστικών και μάλιστα εγνωσμένου κύρους, με «κίτρινα» δημοσιεύματα που εκλαμβάνονται ως εργαλεία εκφοβισμού και εκτοξεύσεως λάσπης, ενώ εκφοβισμό εισέπραξαν οι δικαστές του ΣτΕ και με το τηλεφώνημα για βόμβα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή