Διαφοροποίηση από τους «53+»

Διαφοροποίηση από τους «53+»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υιοθέτηση κειμένου θέσεων και πολιτικής απόφασης, καθώς και η τροποποίηση του καταστατικού είναι τα πεδία στα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν σήμερα οι διαφορετικές προσεγγίσεις των επιμέρους ομαδοποιήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και για την τελική διαμόρφωσή τους θα κορυφωθούν οι συγκρούσεις και οι διαβουλεύσεις. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι θεματικές επί των οποίων τοποθετήθηκαν δεκάδες στελέχη αφορούσαν την Αριστερά στον 21ο αιώνα και το κόμμα. Από τις δημόσιες παρεμβάσεις, είτε στο πλαίσιο του συνεδρίου είτε εκτός, αλλά σε σχέση με αυτό, κατέστη σαφές ότι ο πυρήνας των στελεχών που έχουν στοιχηθεί γύρω από τον κ. Αλέξη Τσίπρα παραμένει αρραγής, καθώς και ότι εξακολουθούν να υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις σε κεντρικά ζητήματα, με την κίνηση «53+» να επιβεβαιώνει ότι αποτελεί την κυριότερη εσωκομματική αντιπολιτευόμενη ομάδα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τάχθηκε χθες (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») υπέρ της προοπτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε χρέος να οικοδομήσουμε το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, την καρδιά της δημοκρατικής παράταξης που θα εγγυηθεί τη μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα κλείσει τις πληγές της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και την ύφεση». Αυτά συνθέτουν την απάντηση στο στρατηγικό ερώτημα για το «τι κόμμα θέλουμε», είπε. Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος τάχθηκε μεν υπέρ της οικοδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά επισήμανε ότι «δεν θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς νεκρανασταίνοντας τα ορφανά του εκσυγχρονισμού».

Η κίνηση των «53+» κατέθεσε το δικό της κείμενο συμβολής, το οποίο ανέγνωσε στο συνέδριο η κ. Κατερίνα Κνήτου. Εκεί, με σαφήνεια διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις σε σειρά από κομβικά ζητήματα, για τα οποία παρουσίασε τις θέσεις του ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ ασκείται και κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Στο κείμενο των «53+» επαναλαμβάνεται το συμπέρασμα ότι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου αποτέλεσε ήττα και επικρίνεται ο κίνδυνος «να μετεξελιχθούν η ήττα και ο συμβιβασμός σε στρατηγική επιλογή». Καυτηριάζονται, επίσης, συγκεκριμένες κυβερνητικές πρακτικές, όπως η «προνομιακή συνάντηση με δικαστικούς», η οποία, όπως αναφέρεται, έγινε σε παράλληλους χρόνους με «ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ειρηνοδικεία», ενώ στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και η υπερβολική καταστολή απέναντι σε κοινωνικές κινητοποιήσεις. Οι «53+» εμφανίζονται να αμφισβητούν και το αφήγημα εξόδου από την κρίση που υιοθετεί η κυβερνητική ηγεσία και υπογραμμίζουν ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στη λογική ενός success story, που είναι καταστροφική».

Στρατηγική διεύρυνσης

Οσον αφορά τη σαφή στρατηγική διεύρυνσης που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, από την εσωκομματική κίνηση επισημαίνεται ότι «στο παρελθόν το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις “παραγόντων” που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της Αριστεράς με τις θεωρίες για την “Αριστερά του τίποτα”» και σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι «δεν θα δεχθούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές». Για την προοπτική συμπόρευσης με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζουν ότι «οι δυνάμεις αυτές στην πλειοψηφία τους έχουν την πρώτη ευθύνη για την πολιτική της λιτότητας, για την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Συνεπώς δεν μπορούμε, όσο ισχύει αυτή η συνθήκη, να θεωρούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις μιας ευρύτερης συνεργασίας μαζί της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή