ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αλέν Ζιπέ, νικητής του ντιμπέιτ των «Ρεπουμπλικανών»

Νικητής του ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς αναδείχθηκε ο Αλέν Ζιπέ, δεύτερος από αριστερά και στη γιγαντοοθόνη πάνω από τη σκηνή, σύμφωνα με δημοσκόπηση μετά τη συζήτηση. Με τον Ζιπέ αντιπαρατέθηκαν ο Μπρινό Λεμέρ, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και ο Φρανσουά Φιγιόν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ ανέδειξε νικητή του τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των επτά υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» σφυγμομέτρηση που διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ζιπέ, ο οποίος προηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης της 20ής Νοεμβρίου, εξήγησε χθες ότι το σύνθημά του περί «χαρούμενης εθνικής ταυτότητας» σημαίνει την προσφορά ελπίδας στους ψηφοφόρους. Από τη μεριά του, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το μεγαλείο της χώρας του.

Οι επτά υποψήφιοι διαφοροποιήθηκαν κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά και γύρω από το εάν όσοι μουσουλμάνοι βρίσκονται στον κατάλογο υπόπτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να κρατούνται προληπτικά. Ομαδική επίθεση δέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί από τους αντιπάλους του στο ντιμπέιτ, οι περισσότεροι από τους οποίους υπήρξαν υπουργοί των κυβερνήσεων της πενταετούς προεδρίας του. Κάποιοι από αυτούς αναρωτήθηκαν τι τον κάνει σήμερα διαφορετικό από την εποχή της προεδρίας του, υπογραμμίζοντας τις δικαστικές εκκρεμότητες του πρώην προέδρου με τη γαλλική Δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και ατασθαλιών στη χρηματοδότηση του κόμματος. «Πριν από μία δεκαετία, πίστεψα τις εξαγγελίες του Σαρκοζί για ρήξη με το παρελθόν. Οχι πια. Αν ήμουν υπόδικος, δεν θα επιδίωκα να εκλεγώ», είπε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. AFP

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ