Αρνητικές θα είναι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων το 2016

Αρνητικές θα είναι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων το 2016

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικές θα είναι αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά το τρέχον έτος. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Goldman Sachs. Τονίζει, μάλιστα, ότι οι αγορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού μπορεί να έχουν απώλειες λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων, της εξασθένΗσης των οικονομιών στην Ευρώπη και των υψηλών τιμών των αμερικανικών μετοχών. Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 και ο ευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 θα έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 2%. «Είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να προκληθεί υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές λόγω συγκυρίας», σχολιάζει ο Κρίστιαν Μιούλερ-Γκλίσμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, στο Bloomberg. «Στρεφόμαστε προς τις “αμυντικές“ μετοχές.

Επίσης τείνουμε προς την Ασία, με γνώμονα τις αναδυόμενες αγορές, εν αντιθέσει προς τις ανεπτυγμένες», δηλώνει ο κ. Μιούλερ-Γκλίσμαν, που ειδικεύεται στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων. «Είμαστε λίγο περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όσο πλησιάζουμε στα τέλη του έτους».

Γεγονός είναι, όμως, πως η Goldman Sachs είναι λίγο πιο απαισιόδοξη για την Ευρώπη σε σχέση με άλλες επενδυτικές τράπεζες, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να τείνουν προς άνοδο 1,3% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Ηδη ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει το 6,5% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη ανέρχονται σε 93 δισ. δολάρια, με ρευστοποίηση θέσεων για 35 συνεχόμενες εβδομάδες, και αυτό αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την Bank of America. Αρνητικό ρόλο διαδραματίζει η ανησυχία των επενδυτών, αφενός, για το πόσο είναι ικανή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τονώσει την ανάπτυξη και, αφετέρου, για την κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών.

Στις ΗΠΑ προβληματισμός επικρατεί για τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ισχύ της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είναι 18 φορές στα εκτιμώμενα κέρδη σε σχέση με τον μέσον όρο του 15,6 που ισχύει την τελευταία πενταετία. Οι προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο και το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να πυροδοτήσουν πτώση των χρηματιστηρίων. Ενας από τους πιο έγκυρους αναλυτές της Goldman Sachs, ο Ντέιβιντ Κόστιν, προβλέπει πως ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει στις 2.100 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 2.1153,74 μονάδες που ήταν μία εβδομάδα πριν. Για το υπόλοιπο του έτους υπάρχει προτίμηση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, και κυρίως για την Κίνα. «Οι μετοχές είναι ένα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο περιουσιακό στοιχείο», σχολιάζει ο κ. Μιούλερ-Γκλίσμαν στο Bloomberg. «Είναι σχεδόν αδύνατον να προστατευθεί κανείς από τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος, εκτός και αν διατηρήσει τα κεφάλαιά του σε ρευστό», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή