Δημιουργία μικρών ιατρείων γειτονιάς εντός του 2017

Δημιουργία μικρών ιατρείων γειτονιάς εντός του 2017

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «βάση» τις 300 υπάρχουσες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, «μαγιά» τους περίπου 2.500-3.000 γιατρούς ειδικότητας που αυτές έχουν και «νέο αίμα» 1.300 οικογενειακούς γιατρούς και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας εντός του 2017 να ξεκινήσει το «χτίσιμο» του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει με τη δημιουργία 240 μικρών ιατρείων γειτονιάς – Τοπικών Μονάδων Υγείας ή αλλιώς ΤΟΜΥ, σε 62 περιοχές της χώρας, τα οποία θα στεγάζουν περίπου 1.000 γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 300 παιδιάτρους που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας. Θα είναι νέο προσωπικό στο σύστημα που θα προσληφθεί με συμβάσεις έργου και θα αναλάβει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πολίτες αλλά και στη συμμετοχή σε δράσεις προαγωγής υγείας.

Τα ιατρεία γειτονιάς-ΤΟΜΥ θα στεγαστούν σε χώρους που στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα διατεθούν από τους κατά τόπους δήμους. Η κάθε ΤΟΜΥ θα έχει υπό την ευθύνη της περίπου 10.000-12.000 κατοίκους –που σημαίνει ότι στην πρώτη φάση του νέου συστήματος θα καλυφθούν 2,5 εκατ. πληθυσμός– ενώ στον κάθε οικογενειακό γιατρό θα «χρεωθούν» έως 2.000 ενήλικες και στον κάθε οικογενειακό παιδίατρο 1.000 παιδιά. Με τη δημιουργία των μονάδων θα ενημερωθούν οι κάτοικοι κάθε περιοχής οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, δεν θα υπάρχει η λογική του «gatekeeping», που σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να απευθυνθούν πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν οδηγηθούν σε γιατρούς ειδικότητας ή στο νοσοκομείο. Ωστόσο, απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά η νοοτροπία στους πολίτες ότι ο «οδηγός» τους στο σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι ο οικογενειακός γιατρός.

Μονάδες Αναφοράς για τα ιατρεία γειτονιάς θα είναι τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς ειδικότητας που ήδη έχουν. Για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού αυτών των μονάδων αναμένεται εντός του 2017 να βγει νέα προκήρυξη μόνιμων θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στην οποία «έξτρα» μοριοδότηση θα έχουν όσοι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ απολύθηκαν με τη δημιουργία των ΠΕΔΥ. Υπεύθυνες για τη διοίκηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραμένουν οι υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα, αλλιώς το όλο οικοδόμημα θα κινδυνεύσει.

Για τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και «τομεοποίηση» της χώρας. Με απλά λόγια, χρέωσαν ανά υφιστάμενη μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ πληθυσμό αναφοράς. Π.χ. ο τομέας «Κερατσίνι-Δραπετσώνα» έχει πληθυσμό 91.045 κατοίκους, εκ των οποίων 13.657 είναι παιδιά, αλλά μόνο ένα γενικό γιατρό, έναν παθολόγο και δύο παιδιάτρους στο ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι στην περιοχή χρειάζεται να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς 8-9 ιατρεία γειτονιάς.

Ερώτημα παραμένει εάν θα ενταχθούν στο σύστημα τα δημοτικά ιατρεία. Υπολογίζεται ότι σήμερα λειτουργούν 180 με 200 δημοτικά ιατρεία στη χώρα, τα περισσότερα με εθελοντές γιατρούς και παρέχουν και αυτά υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, στην πλειονότητά τους τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν χωρίς νομικό πλαίσιο και πιστοποίηση, προσφέροντας ωστόσο πολύτιμες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες. Σημειώνεται ότι το 2015, 60.000 πολίτες έκαναν χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν τα έξι ιατρεία του Δήμου Αθηναίων και τα οποία στελεχώνουν 30 γιατροί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή