«Αυτό είναι το επιχειρείν, το ρίσκο»

«Αυτό είναι το επιχειρείν, το ρίσκο»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνά ιστορίες επιτυχίας της νεανικής επιχειρηματικότητας έρχονται στη δημοσιότητα. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις προσπάθειες που αποτυγχάνουν; Το ερώτημα αυτό έθεσε η «Κ» στους Απόστολο Αποστολάκη, Γιώργο Δημόπουλο και Στέφανο Κατσίμπα, τρεις νέους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τη start-up σκηνή, αφού έχουν ιδρύσει επενδυτικό Ταμείο, το «Ventures Friends».

«Στην Ελλάδα έχουμε ένα στερεότυπο», λέει ο Γιώργος Δημόπουλος. «Θεωρούμε την αποτυχία κάτι πολύ κακό. Αν αποτύχεις μία φορά, τελειώνει η ζωή σου. Στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Αμερική, συμβαίνει το αντίθετο. Μια αποτυχία στο βιογραφικό θεωρείται θετικό στοιχείο για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε κάποιον». Οπως εξηγεί, η εμπειρία της αποτυχίας συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση και βελτίωση της ιδέας και της μεθόδου εργασίας. «Ο άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του και έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει».

Ο Απόστολος Αποστολάκης, που κάθεται αντικριστά στο στρογγυλό τραπέζι στον 7ο όροφο του 20ώροφου γυάλινου κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισίας, συμπληρώνει τη σκέψη του συνεργάτη του, λέγοντας ότι «είναι πιο ελκυστικοί όσοι δοκιμάζουν δεύτερη φορά. Δεν είναι κακό να αποτυγχάνουμε, εφόσον μαθαίνεις βέβαια από το λάθος σου, διότι, αν κάνεις διαρκώς το ίδιο λάθος, υπάρχει πρόβλημα». Η αποτυχία για τον κ. Αποστολάκη πρέπει να αποδίδεται σε αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε κάποιος έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. «Το θέμα είναι να τα δίνεις όλα σε κάτι που πιστεύεις και να επιμένεις για να το πετύχεις. Εμείς το κοιτάμε αυτό προτού επιλέξουμε πού θα επενδύσουμε».

Ο τρίτος εταίρος του «Ventures Friends», Στέφανος Κατσίμπας, εκτιμά ότι η αποτυχία δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον φιλόδοξο άνθρωπο. «Θα παροτρύναμε τον κόσμο να δοκιμάσει χωρίς να φοβηθεί μήπως αποτύχει. Ολοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή στη ζωή μας και είναι δεδομένο ότι θα συμβεί σε όποιο στάδιο της καριέρας κι αν βρίσκεται κάποιος. Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα, το ρίσκο».

Η συζήτηση ζωηρεύει όταν ο Γιώργος Δημόπουλος «πιάνεται» από την τελευταία φράση του Στέφανου Κατσίμπα και προσθέτει ότι οι προηγούμενες δεκαετίες έκαναν τους Ελληνες επιφυλακτικούς με το ρίσκο. «Παραδοσιακά, η ελληνική νοοτροπία περιείχε το ρίσκο στο επιχειρείν. Κάποια στιγμή γίναμε πολύ συντηρητικοί και φοβόμασταν να ρισκάρουμε και στραφήκαμε προς τις ασφαλείς λύσεις που προσέφερε το Δημόσιο. Ετσι, όμως, δεν μεγαλώνεις την οικονομία ούτε παράγεις καλές ιδέες».

Επένδυση σε 18 start-ups

Το «Ventures Friends» έχει επενδύσει περί τα επτά εκατ. ευρώ σε 18 ελληνικές start-ups, που ήδη εξελίχθηκαν σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες με διεθνή παρουσία σε πολλές χώρες. Μερικές από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που πίστεψαν οι τρεις επιχειρηματίες, όταν ακόμη ήταν σε εμβρυακό στάδιο, είναι το Taxibeat που σήμερα εδρεύει στο Περού, το ηλεκτρονικό εμπόριο φαγητού E-Food και το Doctor-Anytime. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, επενδύθηκαν 42 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-14 (Endeavor), ενώ σήμερα εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο περίπου 30 start-ups λαμβάνουν χρηματοδότηση από επενδυτικά ταμεία, εκ των οποίων το 25% έχει προοπτική γρήγορης ανάπτυξης. Οι επενδυτές στην Ελλάδα χρηματοδοτούν κυρίως εταιρείες τεχνολογίας και δευτερευόντως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι επιτυχημένοι start-upers είναι πάνω από 30 ετών, πρώην στελέχη του ιδιωτικού τομέα με δέκα χρόνια εμπειρίας. «Γνωρίζουν καλά την αγορά και προσφέρουν λύσεις που έχουν συνολικό αντίκτυπο», λέει ο κ. Αποστολάκης, που είναι αισιόδοξος για την επόμενη πενταετία, καθώς πολλές καλά μελετημένες ιδέες έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμες προς πώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή