Ο αυριανός πλειστηριασμός και η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ

Ο αυριανός πλειστηριασμός και η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομβικής σημασίας, για να επαναλειτουργήσουν ορισμένες μονάδες της εισηγμένης εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, θα είναι το αυριανό αποτέλεσμα του πλειστηριασμού που αφορά δύο εργοστάσια από τα συνολικά 17 που λειτουργούσαν στα χρόνια της ακμής του ομίλου. Η πρόσφατη υποβολή οικονομικής πρότασης από επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο έχει δημιουργήσει σοβαρές ελπίδες να επιστρέψουν στη δουλειά τους 320 εργαζόμενοι. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πίσω από το ξένο fund του Λουξεμβούργου βρίσκεται γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας που έχει καταθέσει επίσημη σχετική αίτηση τόσο στο συμβούλιο των πιστωτών όσο και στον σύνδικο της πτώχευσης. Ο επιχειρηματίας έχει αποδεχθεί το σχέδιο επαναλειτουργίας που έχει εκπονήσει ομάδα των πρώην εργαζομένων και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει υποβληθεί και στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου. Η τελευταία συνέστησε εννεαμελή επιτροπή που με τη σειρά της απευθύνθηκε σε ανεξάρτητο εκτιμητή. Η ουσία είναι ότι το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους του. Προβλέπεται η ρύθμιση των δυσθεώρητων χρεών της πτωχευμένης εταιρείας, κυρίως προς εργαζομένους (36 εκατ. ευρώ), τράπεζες (190 εκατ.), εφορία και ΙΚΑ (85 εκατ.), τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 311 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιάννης Μουσουλίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που μίλησε στη «Κ» και ηγείται σήμερα της προσπάθειας των εργαζομένων για ανασύστασή της σε συνεταιριστική βάση, υποστηρίζει πως «το πρόβλημα είναι ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης και δεν είναι σαφές πώς μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο αναδιοργάνωσης, το οποίο μάλιστα καταρτίζεται ερήμην της συνδίκου πτώχευσης». «Εάν δεν σταματήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών, κινδυνεύει να μην ανοίξουν τα εργοστάσια της εταιρείας», λέει ο κ. Μουσουλίδης και προσθέτει: «Η δική μας πρόταση είναι να δεχθούν οι τράπεζες την κεφαλαιοποίηση των χρεών τους και τον επιμερισμό της περιουσίας της εταιρείας ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα κλωστήρια». Ο κ. Μουσουλίδης ισχυρίζεται ότι στις δύο μονάδες στην περιοχή της Κομοτηνής και στη Στενήμαχο της Νάουσας υπάρχουν μηχανήματα του 2001, «τα πιο προηγμένα στον κόσμο στην εποχή τους», η επαναλειτουργία των οποίων θα χρειαζόταν «μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ο κ. Μουσουλίδης σημειώνει ότι, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως το νήμα compact, η ζήτηση στην Ευρώπη δεν καλύπτεται από τις χώρες χαμηλού μισθολογικού κόστους. Το συγκεκριμένο νήμα «μπορεί να παραχθεί και στις δύο μονάδες της Κομοτηνής», λέει.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήταν ήδη σε κατάσταση ημιθανή. Τα δάνεια ήταν όλα σε καθυστέρηση από το 2008. Από τον Μάρτιο του 2009, οι παραγωγικές της δραστηριότητες είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χ.Α. – της ίδιας εταιρείας που στο απόγειο της «φούσκας» της Σοφοκλέους το 1999 είχε φτάσει η κεφαλαιοποίησή της στα 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή