Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ευρώπης – ΗΠΑ για Deutsche Bank

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ευρώπης – ΗΠΑ για Deutsche Bank

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank (DB) Τζον Κράιαν καλείται να διαπραγματευθεί τη μείωση του αμερικανικού προστίμου των 14 δισ. δολαρίων σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι χρηματικές ποινές μεγάλων τραπεζικών και επιχειρηματικών κολοσσών έχουν μετατραπεί σε δυνατό πιόνι στην πολιτική σκακιέρα. Το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αναφέρθηκε στο πρόστιμο-μαμούθ της DB, δηλώνοντας πως τέτοιας φύσεως ενέργειες δεν είναι τίποτα παραπάνω από αντίδραση της Ουάσιγκτον. «Οταν η Κομισιόν κυνηγάει την Google και άλλους ψηφιακούς γίγαντες, διότι δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ ενοχλούνται», δήλωσε ο κ. Ολάντ έξι μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί το κλείσιμο της υπόθεσης, όπου η DB κατηγορείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων δανείων στην κρίση του 2008, πριν από τις προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Την εύρεση γρήγορης λύσης επιδιώκει, επίσης, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για να προχωρήσει έπειτα η DB στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της και για να «διορθώσει λάθη που έγιναν προ δεκαετίας», δήλωσε αξιωματούχος του Βερολίνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η DB δεν έχει πολύ χρόνο για να εξασφαλίσει απτά αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία, που πρόκειται να γίνουν σε έναν χρόνο.

Ομως ο κ. Κράιαν δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

H DB καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο τη ρευστότητά της. Τον Οκτώβριο κατάφερε να αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις 5ετών ομολόγων, με ιδιωτική τοποθέτηση, αν και με διπλάσια απόδοση συγκριτικά με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015. Ενισχύεται, κατά συνέπεια, η ρευστότητά της, που σήμερα κυμαίνεται στα 215 δισ. ευρώ. Επίσης προχωράει με την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, ανακοινώνοντας το «πάγωμα» των προσλήψεων σε όλες τις μονάδες της αυτήν την εβδομάδα, ύστερα από σειρά μέτρων για περικοπή των δαπανών που έχει δρομολογήσει ο κ. Κράιαν εδώ και έναν χρόνο.

Για όσους βιάζονται να τη συγκρίνουν με τη Lehman Brothers, οικονομικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως η ρευστότητα της τελευταίας είχε βυθιστεί το 2007, δηλαδή έναν χρόνο πριν χρεοκοπήσει, στα 45 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Εντούτοις, είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς την έκθεση της DB σε παράγωγα 42 τρισ. δολαρίων, που είναι 11πλάσια του μεγέθους της γερμανικής οικονομίας.

Αυτή η ανησυχία οφείλεται στην πτώση της μετοχής της DB πάνω από 50% το 2016, ενώ το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή