«Κατασκευάστηκε από την Κίνα σε ΗΠΑ ή Ευρώπη»

«Κατασκευάστηκε από την Κίνα σε ΗΠΑ ή Ευρώπη»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «made in USA» δίνει σταδιακά τη θέση του στο «κατασκευάστηκε από την Κίνα στις ΗΠΑ». Αυτό είναι το καυστικό σχόλιο με το οποίο η US News and World Report, αμερικανική εταιρεία στον χώρο των ΜΜΕ, σχολίασε προσφάτως την επέλαση της Κίνας στην αμερικανική αγορά, μέσω ενός κύματος επενδύσεων και εξαγορών. Σκιαγραφεί παράλληλα την άλλη όψη μιας είδησης που, όπως τόνισε το Bloomberg, σηματοδοτεί την είσοδο του Χόλιγουντ στην Κίνα. Η κινεζική Alibaba Pictures, θυγατρική του μεγαλύτερου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, εξαγόρασε μειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας παραγωγής και διανομής ταινιών του Στίβεν Σπίλμπεργκ, της αμερικανικής Amblin Partners. Η είδηση συνέπεσε με τις επαφές ανάμεσα στη βιομηχανία λαμπτήρων φωτισμού Osram Licht και στην κινεζική Sanan Optoelectronics Co., που προσβλέπει στην εξαγορά της γερμανικής εταιρείας. Δεν πρόκειται, έτσι, μόνον για την είσοδο του Χόλιγουντ στην Κίνα, αλλά για ένα ακόμη βήμα εδραίωσης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο στην παγκόσμια αγορά, στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και στους σημαντικότερους κλάδους της βιομηχανίας.

Aύξηση 30%

Σύμφωνα με τη Rhodium Group, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ έφθασαν το 2015 στα 15,7 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Περίπου 90.000 άτομα απασχολούνται σήμερα σε εταιρείες στις οποίες έχουν διοχετευθεί κινεζικά κεφάλαια. Κάποιες από αυτές προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στις αμερικανικές αρχές, όπως η εξαγορά του Χρηματιστηρίου του Σικάγο από την Chongqing Casin Enterprise Group, που ανακοινώθηκε αρχικά τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Κάποιες άλλες δεν φαίνονται τόσο στρατηγικής σημασίας, όπως, για παράδειγμα, οι κινεζικές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Στοιχεία της κινεζικής υπηρεσίας καταγραφής επενδύσεων, αλλά και των αμερικανικών ιδρυμάτων American Enterprise Institute και Heritage Foundation δείχνουν ότι οι επενδύσεις της Κίνας στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 134,4 δισ. δολάρια.

Οι ίδιοι φορείς αναφέρουν ότι στην Ευρώπη οι κινεζικές επενδύσεις φθάνουν στα 203 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 38,1 δισ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί στη Βρετανία. Και ενώ στη Βρετανία σημαντικό τμήμα των κινεζικών κεφαλαίων έχει τοποθετηθεί σε ακίνητα πολυτελείας, η εικόνα είναι διαφορετικά για τη Γερμανία, η τεχνογνωσία της οποίας φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των Κινέζων. Η εταιρεία δεδομένων Dealogic αναφέρει πως από τις αρχές του 2016 οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει σχεδόν 11 δισ. δολάρια σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό επισκιάζει τα 2,6 δισ. δολάρια αντίστοιχων δαπανών το 2014.

Προ μηνών η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε τον σχηματισμό ευρωπαϊκής κοινοπραξίας για να περιέλθει στον έλεγχό της η γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka AG και να αποτραπεί η εξαγορά της από την κινεζική Midea, που την είχε θέσει στο στόχαστρό της. Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική οικονομία, καθώς η ρομποτική και η χρήση των ρομπότ στις γερμανικές βιομηχανίες σχετίζονται με τη μείωση του κόστους της παραγωγής και με την υψηλή ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων. Η πρόταση της κυβέρνησης έπεσε, όμως, στο κενό, και τον Αύγουστο η Midea εξαγόρασε την Kuka έναντι 5 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί και η εξαγορά της γερμανικής βιομηχανίας μηχανολογικού εξοπλισμού KraussMaffei από την κινεζική ChemChina έναντι ενός δισ. δολαρίων.

Εως και εννέα ταινίες

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στις ΗΠΑ, όπου τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο επιδίωξαν τα τελευταία χρόνια να βρουν Κινέζους εταίρους και χρηματοδότες. Εκτός από την Alibaba, που σε συνεργασία με την εταιρεία του Σπίλμπεργκ σκοπεύει να παράγει έξι έως εννέα ταινίες τον χρόνο για την κινεζική αγορά, τη δεύτερη σε μέγεθος κινηματογραφική αγορά του κόσμου, η Dalian Wanda Group του Κινέζου μεγιστάνα Γουάνγκ Τζιανλίν εξαγόρασε τη Legendary Entertainment. Πρόκειται για την εταιρεία που συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας «Jurassic World» και έχει συμφωνήσει να συγχρηματοδοτήσει και να προωθήσει στην κινεζική αγορά παραγωγές κινηματογραφικών στούντιο όπως η Sony Pictures. Ο όμιλος Wanda εποφθαλμιά την Dick Clark Productions, ενώ διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών στον κόσμο, μετά την εξαγορά της AMC Entertainment. Παράλληλα επενδύουν σε αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο οι κινεζικές Fosun Group και Huayi Brothers.

Η επιθετική αυτή επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον. Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, που θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να αποτρέπουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν δραστικά τις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή