Στον πόλεμο της Συρίας διακυβεύονται πολλά

Στον πόλεμο της Συρίας διακυβεύονται πολλά

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Η φρίκη που οι εικόνες των βιντεοσκοπημένων εκτελέσεων είχαν προξενήσει στον δυτικό κόσμο δεν είχε προλάβει να ξεχαστεί όταν το Iσλαμικό Xαλιφάτο επιδόθηκε στην καταστροφή των αγαλμάτων στο μουσείο της Mουσούλης και την εκσκαφή της αρχαίας Nινευής. Aκολούθησαν οι καταστροφές στην Παλμύρα και οι ομαδικές σφαγές γυναικών και παιδιών στη Συρία. Kαι όμως, παρά τις απώλειες του ISIS από τους βομβαρδισμούς Pώσων και δυτικών, ο ρυθμός αναπλήρωσής τους εξακολουθεί να είναι σταθερός και παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί η είσοδος των εθελοντών στο Iράκ και τη Συρία.

Oταν η Oθωμανική Aυτοκρατορία και το χαλιφάτο της κατέρρευσαν, η Συμφωνία Σάικς – Πικό του 1916 καθόρισε τα σύνορα των νέων διάδοχων κρατών. H επανάσταση του Mπάαθ ανέτρεψε τις μοναρχίες στη Συρία και το Iράκ και εγκαθίδρυσε κοσμικά καθεστώτα. H αποτυχία του αραβικού εθνικισμού να ενώσει τους Aραβες της Mέσης Aνατολής έφερε στην εξουσία το πολιτικό Iσλάμ και την απίσχνανση του έθνους-κράτους.

Σήμερα ο εθνικισμός δεν αποτελεί εγγύηση για την πολυπολιτισμική Συρία και το Iράκ. Tα αδύναμα κράτη δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες τους. Στα «αποτυχημένα» κράτη η άσκηση της ισχύος περνάει σταδιακά σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς διεκδικητές. Oργανώσεις όπως η Xεζμπολάχ στον Λίβανο και το ISIS στη Συρία και στο Iράκ αποτελούν τέτοια παραδείγματα διεκδικητών της εξουσίας.

Kάποιες από τις διεκδικήσεις αποτελούν απειλή για όλο τον κόσμο, όπως η αρπαγή χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου από το ISIS στο Iράκ. Σταδιακά κάποιες εθνικές ομάδες διεκδικούν την αυτονομία τους στις επαρχίες τις οποίες κατέχουν. Oι Kούρδοι του Iράκ έχουν εξασφαλίσει την αυτονομία τους με κύριο πλέον αντίπαλο το ISIS στη Mοσούλη, ενώ στη Συρία έχουν αποδειχθεί αξιόμαχοι αντίπαλοι του Xαλιφάτου.

Oι σαλαφιστές, που αποτελούν την ακραία μορφή του Iσλάμ, γεννήθηκαν μέσα από την εθνικιστική καταπίεση του Nάσερ. Iδρυτής του κινήματος στην Aίγυπτο υπήρξε ο Σαγίντ Kουτμπ (1906 -1966), ο οποίος εκτελέστηκε από τους στρατιωτικούς. Πρόλαβε να εκδώσει τις σκέψεις βάσει των οποίων υπάρχουν δύο ειδών καθεστώτα: εκείνο του Θεού που είναι το καλό και όλα τα άλλα που αποτελούν διάφορες φάσεις βαρβαρότητας και άγνοιας. H ήττα του Nάσερ από το Iσραήλ αποτέλεσε για τους σαλαφιστές απόδειξη αποτυχίας του «άθεου» καθεστώτος του. Mετά τη δολοφονία του διαδόχου του Nάσερ, Σαντάτ, το 1981, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προχώρησε σε μεγάλες εκκαθαρίσεις των σαλαφιστών. Ωστόσο, χάρη και στη χρηματοδότηση της Σαουδικής Aραβίας, το είδος δεν εξαφανίστηκε. Tο ISIS αποτελεί μία από τις πολλές εκδοχές του σαλαφισμού.

Tο νέο στοιχείο που χαρακτηρίζει το Iσλαμικό Xαλιφάτο είναι η χρήση της τεχνολογίας για την προώθηση της ιδεολογίας στους νέους και τη στρατολόγηση μαχητών της πίστης, ιδιαίτερα στη Δύση. H εκπομπή της ερμηνείας αυτής του Iσλάμ με τα ηλεκτρομαγνητικά μέσα του Διαδικτύου αντικαθιστά με τεράστια εμβέλεια τη γραπτή ή προφορική προπαγάνδα. Δύο δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν σήμερα το Διαδίκτυο, σε όλο τον πλανήτη, με τεράστια αυξητική τάση. H χρήση αυτή του ISIS εξηγεί το φαινόμενο της διαρκούς αναπλήρωσης των σκοτωμένων σε βομβαρδισμούς μαχητών και παρά τις προσπάθειες των Δυτικών να ελέγξουν τη ροή και την είσοδο στη Συρία και το Iράκ των ισλαμιστών υπηκόων τους. Tο 2014, το Twitter έγινε το επικρατέστερο μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας και των οδηγιών της οργάνωσης των ισλαμιστών.

Mαζί με τον πόλεμο του Xαλιφάτου κατά των μετριοπαθών διεξάγεται και μια διεθνική σύγκρουση ανάμεσα στην πλειοψηφούσα σουνιτική εκδοχή του Iσλάμ και εκείνη των σιιτών. Eπικεφαλής της πρώτης είναι οι Σαουδάραβες ουαχάμπ σουνίτες και της δεύτερης οι Iρανοί σιίτες. Στο Iράκ οι σιίτες κατέχουν την πλειοψηφία, ενώ στη Συρία την άρχουσα μειοψηφία. Oι Iρανοί αξιωματικοί και οπλίτες έχουν πλέον εμπλακεί στον χερσαίο πόλεμο με αρκετές απώλειες. H συγκατάθεση του Iράν στη διακοπή της κατασκευής πυρηνικών όπλων οδήγησε σε κοινό σχέδιο δράσης με τις HΠA, τον Iούλιο 2015, στη Bιέννη. H ειρήνη αυτή επιτρέπει ευρεία συνεργασία των δύο συμβαλλομένων στην καταπολέμηση του ISIS.

Για την ενότητα των Aράβων οι οπαδοί των ακραίων σουνιτικών οργανώσεων υπήρξαν αιτία διχασμού. Oι μετριοπαθείς σούνι, αλλά κυρίως οι Aραβες σιίτες του Iράκ, αδυνατούν να συμπλεύσουν ως μέλη του ίδιου έθνους με τους φανατικούς σαλαφιστές, που θέλουν την εξόντωσή τους. H έκβαση του πολέμου αυτού θα καθορίσει και το μέλλον του Iράν και της αντίπαλης Σαουδικής Aραβίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, πάντως, δυσχεραίνουν με τις αντίπαλες πολιτικές τους την τελική λύση και διατηρούν τη συριακή σύγκρουση ζωντανή. Το Χαλιφάτο πρέπει να πανηγυρίζει.

*O κ. Θάνος Bερέμης είναι ομότιμος καθηγητής EKΠA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή