Η νίκη της λογικής στο Ελληνικό

Η νίκη της λογικής στο Ελληνικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στο μεσοπολεμικό κτίριο του Αμερικανικού Kολεγίου στο Ελληνικό –που δεν κρίθηκε διατηρητέο– και τον ουρανοξύστη που θα χτιστεί στη θέση του, προτιμώ τον δεύτερο. Και ανάμεσα στη δήθεν ευαισθησία για το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και τον ρεαλισμό, προτιμώ, επίσης, τον δεύτερο. Πού βρίσκονται άραγε οι καθηγητές του Πολυτεχνείου όταν αποχαρακτηρίζονται σημαντικά κτίρια για να χτιστούν πολυκατοικίες και ποια είναι άραγε η δημοσίως διατυπωμένη άποψή τους για το τεράστιο αίσχος του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ στην Πατησίων;

Αλλά προφανώς η ευαισθησία των καθηγητών, που συγκροτούν και επιτροπές κρούσης για να προκαλέσουν προσκόμματα στην επένδυση του Ελληνικού, εξαντλείται εκεί όπου τους καλεί η ιδεολογική τους στράτευση. Ευτυχώς, το Ελληνικό θα προχωρήσει χωρίς τρικλοποδιές και, ευτυχώς, η παρωχημένη και κοντόφθαλμη λογική Μπαλτά ηττήθηκε κατά κράτος. Κάποτε, πρέπει σε αυτήν τη χώρα να δούμε εξαρχής τις προτεραιότητες και να παραδεχθούμε ότι διαχρονικά κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Εν προκειμένω, η επένδυση του Ελληνικού είναι το δάσος, είναι το μεγάλο κάδρο, και οι άνευ ουσίας ενστάσεις είναι για το θεαθήναι και την κομματική και συντεχνιακή κατανάλωση.

Ευτυχώς, στη χώρα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό με όραμα, διάθεση για δουλειά και ταλέντο. Οσο και να επιμένει η τριτοκοσμική μας κυβέρνηση, υπάρχουν πολλοί πολίτες που θέλουν να δουν τη χώρα να προοδεύει. Η Αθήνα, με τις τεράστιες δυνατότητες που παραμένουν αναξιοποίητες, χρειάζεται επενδύσεις και σε κλίμα οικονομικής απελευθέρωσης. Ετσι μόνο θα υπάρξει σωτηρία για τα εκατοντάδες ιστορικά κτίρια που καταρρέουν. Η «λογική» που επιχείρησαν να περάσουν τα υψηλά κλιμάκια του ΥΠΠΟ και το κατεστημένο του Πολυτεχνείου στην περίπτωση του Ελληνικού είναι η ίδια λογική που κρατάει την Αθήνα σε υπανάπτυξη διαιωνίζοντας μια κακομοιρίστικη αντίληψη που με την πρόφαση της «πολιτιστικής κληρονομιάς» κλείνει δουλειές, διώχνει επενδύσεις και επί της ουσίας γυρίζει την πλάτη σε όσα μπορούν να προσφέρουν η νέα γνώση και η νέα θεώρηση για την ανάπτυξη των πόλεων. Ολα αυτά είναι ακατανόητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους φυτοζωούν γύρω από αυτόν. Και επειδή ίσως προσβάλλονται οι καθηγητές του ΕΜΠ, περιμένουμε την άποψή τους για το «άσυλο» της οδού Πατησίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή