Τα Σαββατιάτικα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδωξοι Μπάσταρδη

Σε Φαρ Ουέστ είχε υποσχεθεί ότι θα μετέτρεπε την ακρόαση του Γ. Στουρνάρα από την εξεταστική επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ και κόμματα ο πρόεδρός της Σωκρ. Φάμελλος. Δεν έπεσε και πολύ έξω. Βέβαια, αυτός που μετέτρεψε την ακρόαση σε γουέστερν, όπως έλεγε σε συνομιλητές του, ήταν ο Στουρνάρας. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι η επιλογή του διοικητή της ΤτΕ να θυμίσει ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας οφείλεται στην περίοδο 2008-2010 δεν ήταν απλώς επανάληψη της γνωστής θέσης του. Hταν και απάντηση στον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος λίγες ώρες πριν, από τη Βουλή, μίλησε για την προσπάθεια παλινόρθωσης των εκσυγχρονιστών σαν να αναφερόταν στην κατάληψη του Μαξίμου από εξωγήινους. Τελικά η ακρόαση μάλλον δεν ήταν γουέστερν, αλλά κάτι σαν τις ιστορίες άγριας εκδίκησης του Ταραντίνο τύπου «Αδωξοι Μπάσταρδη».

Στο ληξιαρχείο

Και όμως. Δεν χρειαζόταν να γίνει τόσος θόρυβος με τη ρύθμιση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών για να παραμείνει στη θέση της η κ. Θάνου. Τα πράγματα είναι απλά. Οπως είπε ο Κώστας Τασούλας, «θα μπορούσαν απλώς να της αλλάξουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης». Εξάλλου, κατέληξε με το γνωστό φαρμακερό χιούμορ, «δεν μοιάζει ούτε 60»…

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα ζήτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε. Κατά τα λοιπά, το ελληνικό θέμα δεν απασχόλησε ιδιαιτέρως τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Οι λογαριασμοί είχαν ξεκαθαριστεί νωρίτερα, στο Euroworking Group. Εκεί πληροφορούμαι ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ισπανίας επέμεναν να μην εκταμιευθεί το σύνολο της δόσης, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν είχε παράσχει όλα τα στοιχεία για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Οπως μου έλεγε πηγή των θεσμών, θα μπορούσαν να είναι επιεικείς, αλλά δεν ήταν, όπερ είναι ένδειξη δυσαρέσκειας για «τις καθυστερήσεις και την απουσία ιδιοκτησίας του προγράμματος». Οσο για το μπρα ντε φερ της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, όπως το έθεσε πηγή μου στο Ταμείο: «Αν δεν δανείζουμε χρήματα, δεν έχουμε πρόγραμμα. Και δεν είναι δουλειά μας ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση ενός προγράμματος του ESM». Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

…Ομορφα καίγονται

Μπορεί ο Ν. Καρανίκας και άλλοι «εγκέφαλοι» της κυβέρνησης να μην κατάφεραν καν να εκλεγούν σύνεδροι. Ομως, οι συριζαίοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ καλά κρατούν, παρά τις φημολογίες για την «Αυγή» και τις καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων εδώ και ενάμιση μήνα. Το λέω επειδή από τους 19 συνέδρους που εξέλεξε η οργάνωση ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι επτά προέρχονται από την «Αυγή». Σημειώνω δε ότι ανάμεσά τους είναι ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αναστασία Γιάμαλη, ο Δημήτρης Στούμπος και ο Κωστής Νικολακάκος. Δεν είχαν την ίδια τύχη οι σύντροφοί τους από τον Πειραιά. Εκεί μαθαίνω ότι ο αποκλεισμός Δουζίνα και η παρ’ ολίγον «πόρτα» στον Δρίτσα, που έχτισε την οργάνωση με τα χέρια του οφείλεται στο γεγονός ότι η Α΄ Πειραιώς έχει μετατραπεί σε γιάφκα του ΠΑΣΟΚ. Οι όμορφες οργανώσεις όμορφα καίγονται…

Τέλος εποχής στα ελληνοτουρκικά

Το τέλος μιας εποχής γράφτηκε την περασμένη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ο Παύλος Αποστολίδης αποχαιρέτισε τον Φεριντούν Σινιρλίογλου. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε και δεν προσμετρήθηκε ως νέος γύρος διερευνητικών επαφών, αλλά προφανώς οι δύο πρέσβεις θα μίλησαν και για την παρούσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Αναμενόμενο, καθώς οι δύο τους χειρίστηκαν τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας τα τελευταία εξήμισι χρόνια. Υπήρξε, μάλιστα, μια περίοδος –επί κυβέρνησης Σαμαρά– που ο δίαυλος των δύο ανδρών αποσόβησε και κρίσεις στον άξονα Βασιλίσσης Σοφίας – Ηρώδου Αττικού. Ο Σινιρλίογλου ύστερα από πολυετή θητεία στη νευραλγική θέση του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών της Αγκυρας, μετατίθεται στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Τη θέση του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης Ουμίτ Γιαλτσίν, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την αρμοδιότητα της Μέσης Ανατολής. Κατά πάσα πιθανότητα είναι και ο άνθρωπος που θα αναλάβει και την ευθύνη των διερευνητικών επαφών.

Η σιωπή είναι χρυσός

Μια ετερόκλητη συντροφιά –ως είθισται– εμφανίστηκε τις προάλλες ενώπιον του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς στο Στρασβούργο. Ηταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μαζί με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Γιώργο Κυρίτση και τη Νίνα Κασιμάτη. Θυμίζω ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Μουίζνιεκς επέκρινε συνεχώς τους χειρισμούς των αστυνομικών και λιμενικών αρχών. Τώρα τα βρίσκει όλα τέλεια. Και τι δεν είπε για το φοβερό επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και άλλα… Ε, δεν άντεξαν Ντόρα και Βαρβιτσιώτης και του έκαναν επίθεση. Του θύμισαν ότι το πρόβλημα είναι η μετανάστευση και ότι η πολιτική ανοικτών συνόρων που πρεσβεύει ο ίδιος εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, έκλεισε τα σύνορα και αύξησε την ξενοφοβία. Οι συριζαίοι δεν έβγαλαν μιλιά. Μόνο η Χριστοδουλοπούλου, σαν να μην είχε ακούσει τους προλαλήσαντες, έβγαλε έναν λόγο για το πόσο παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είπε τίποτα για την ανάγκη στήριξης της χώρας και τήρησης των συμφωνηθέντων από τους Ευρωπαίους. Οταν δεν έχεις μια καλή απάντηση, η σιωπή είναι χρυσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή