«Κλείνουν τα σύνορα» προς τα αριστερά

«Κλείνουν τα σύνορα» προς τα αριστερά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε το «προσκλητήριο απόντων» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σηματοδοτεί μια σταθερή πορεία απομόνωσης του κόμματος από τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις και κατά συνέπεια ακυρώνεται εν τη γενέσει του το προσκλητήριο που απηύθυνε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό του κόμματος εξελίσσεται η διαπάλη για την επιβολή της νέας ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ενωτική Κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πρωτοστατεί στη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέρριψαν την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν χαιρετισμό στο συνέδριο. Η στάση αυτή εκ των πραγμάτων επιδεινώνει τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ήδη θεωρούν αστικό κόμμα. Η πραγματικότητα αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτόησε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να διατήρησε ψήγματα αριστερής ρητορικής, σε πλήθος όμως συνέδρων η νέα ταυτότητα του κόμματος προσδιορίζεται ακριβώς από «το κλείσιμο των συνόρων» προς τα αριστερά και «το άνοιγμά τους προς τη σοσιαλδημοκρατία», σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τσίπρας επίσημα ήταν αφοριστικός για τη λειτουργία των τάσεων, στο παρασκήνιο και πριν καν αρχίσει το συνέδριο, η τάση που τον στηρίζει, η Ενωτική Κίνηση, κινήθηκε δραστήρια για την κυριαρχία της στο συνέδριο. Οπως είναι γνωστό, δεν εξελέγησαν σύνεδροι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς, Κώστας Δουζίνας και Ελένη Σταματάκη και όχι μόνο.

Συζητήσεις προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ο ηγέτης των Ισπανών Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν ήρθε στην Αθήνα αλλά εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από κομματικό στέλεχος. Πληροφορίες επιμένουν ότι είχε προσκληθεί και ο ηγέτης των Αγγλων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα το γεγονός ότι από τις πρώτες ώρες του συνεδρίου, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη –όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι– προωθούσαν συνεργάτες τους για την εκλογή τους στα κομματικά όργανα, γεγονός που όξυνε το κλίμα στο παρασκήνιο καθώς οι άλλες τάσεις εξέφραζαν έντονη δυσφορία. Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος είπε στην «Κ» ότι η έλλειψη οράματος στην ομιλία του κ. Τσίπρα, σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις των κορυφαίων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών να δημιουργήσουν προσωπικό «ζωτικό χώρο», δηλαδή ένα «εσωκομματικό πελατειακό σύστημα», θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα, σε νέα κρίση.

Πολλοί υπουργοί και βουλευτές απομακρύνονται με γοργούς ρυθμούς από το κόμμα, αλλά το χρειάζονται ως μηχανισμό στήριξής τους. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι πολιτικές εξελίξεις του επομένου διαστήματος δεν θα είναι κρίσιμες μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη συνοχή του κόμματος, αν αυτή η λογική επικρατήσει κατά την εκλογή των νέων μελών των κομματικών οργάνων. Η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό –ότι κανείς δεν είναι μόνιμος στην καρέκλα του– θύμισε τις παλαιοκομματικές συνταγές του Ανδρέα Παπανδρέου που δεν έχουν κανένα νόημα να λέγονται σε συνέδριο κόμματος της Αριστεράς, ανέφεραν κομματικά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή