Καθολική επικράτηση Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ

Καθολική επικράτηση Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την στόφα του πρωταθλητή στα δυο τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε του Παναθηναϊκού στο πρώτο ντέρμπι της νέας περιόδου και η τελική διαφορά των 25 πόντων (88-63), προσφέρει πολλαπλά κέρδη στους “ερυθρόλευκους”, ενώ αντίθετα δημιουργεί ποικίλους προβληματισμούς στον “αιώνιο” αντίπαλο τους. Ο Ολυμπιακός θωράκισε την ψυχολογία του και την πεποίθηση για τις δυνατότητες της ομάδας του, ύστερα από την άσχημη εμφάνιση και την ήττα που γνώρισε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα από την Ρεάλ, πριν από πέντε ημέρες, ενώ ουσιαστικά έκρινε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, καθώς δύκολα θα καλυφθεί στον ντέρμπι του δεύτερου γύρου και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες, βαθμολογικές απώλειες των «αιωνίων» με τους άλλους δώδεκα αντιπάλους τους στο πρωτάθλημα.

Η διαφορά των 25 πόντων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις νίκες του Ολυμπιακού, την τελευταία 20σαετία και αποτέλεσε την φυσιολογική κατάληξη του “μονόλογου” που είχαν οι γηπεδούχοι, απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο οποίος “χάθηκε” πάνω στο παρκέ από τους παίκτες του, αλλά και στον πάγκο του, από τις επιλογές και την καθοδήγηση του Αργύρη Πεδουλάκη, ύστερα από το πρώτο δεκάλεπτο (23-17). Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το θεωρητικό προβάδισμα νίκης που είχε πριν από τζάμπολ, λόγω της ομοιογένειας της περσινής ομάδας του, σε… “καταιγιδα”, αφού οι “πράσινοι” έδωσαν σημαντικά δικαιώματα με την απόδοση τους και οι γηπεδούχοι τα αξιοποίησαν σε απόλυτο βαθμό.

Οι πενήντα πόντοι των Πειραιωτών, έναντι των 32 που δέχτηκαν από τον Παναθηναϊκό στο τέλος του α’ ημιχρόνου, ήταν απόροια των δέκα περισσοτέρων ριμπάουντ που κέρδισαν (23-13), των 14 πόντων που σημείωσαν με δεύτερη προσπάθεια (9 επιθετικά ριμπάουντ) και των 10 πόντων από αιφνιδιασμούς.

Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού από την σύντομη αντικαταστάση του Καλάθη (δυο φαουλ), ενώ οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, με μοναδική εξαίρεση τον Γιάννη Μπουρούση που σημείωσε 12 πόντους και κέρδισε 6 φάουλ από Μπίρτς, Γιάνγκ και Μιλουντίνοφ, δεν πρόσφεραν επιθετικά. Αντίθετα ο Ολυμπιακός είχε 34 πόντους από τον…πάγκο του και μπορεί ο Σπανούλης δεν σημείωσε πόντο στο πρώτο 20σάλεπτο, αλλά οι 12 πόντοι του Πρίντεζη, οι δέκα του Λοτζέσκι και οι οκτώ του Χάκετ, «εξαφάνισαν» την μηδενική παραγωγικότητα του αρχηγού (πρώτοι πόντοι στο 24’).

Στο πρώτο πεντάλεπτο της επανάληψης οι γηπεδούχοι συνέχισαν με την ίδια αποφασιστικότητα  και… «τιμώρησαν» την νωθρότητα και την κάκιστη ψυχολογία των αντιπάλων τους, καθώς και την αδικαιολόγητη επιλογή του Πεδουλάκη να αφήσει στον πάγκο τον Μπουρούση. Η διαφορά «εκτοξεύτηκε» στους 23 πόντους (66-43), το 3ο δεκάλεπτο «έκλεισε» στο συν 19 (68-49) για τον Ολυμπιακό που ήταν…αφηνιασμένος και στην τελευταία περίοδο και απέναντι του, ο Παναθηναϊκός ήταν πλήρως αποσυντονισμένος, χωρίς αρχή και τέλος…

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει σταθερό προβάδισμα στην υπεράσπιση των τίτλων του τα δυο τελευταία χρόνια και μπορεί να αφοσιωθεί περισσότερο στην     Ευρωλίγκα, περιμένοντας την προσαρμογή των Γιάνγκ, ενώ ο Γκρίν ανταποκρίθηκε επαρκώς στο πνεύμα του ντέρμπι και ο Μπίρτς ήταν θετικός στον βοηθητικό ρόλο για τον οποίο και αποκτήθηκε.

Η ποιοτική βελτίωση του ΠΑΟ από τις έξι μεταγραφές του (ματαιώθηκε η απόκτηση του Ομάρ Κούκ), ήταν μόνο θεωρητική στο πρώτο τέστ τίτλου της φετινής περιόδου.

Η νίκη του Ολυμπιακού αφιερώθηκε στον Γιώργο Αγγελόπουλο που πενθεί για την πρόσφατη απώλεια της συζύγου του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπιρτς 9, Σπανούλης 2 (7 ασ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Γκριν 14 (2), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 7 (1), Μιλουτίνοφ 3, Χάκετ 9 (1), Λοτζέσκι 15 (3).

ΠΑΟ: Σίνγκλετον 10, Φελντέιν 9 (2), Γκιστ 10 (1), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 5 (1), Ρίβερς 3, Φώτσης 3 (1), Παππάς 9 (1), Μπουρούσης 12.

Σφαιρόπουλος: “Η νίκη αφιερώνεται στον Γιώργο Αγγελόπουλο”

Την πίστη ότι οι παίκτες του μπορούν να παίξουν ακόμα καλύτερα σε σχέση με αυτά που έδειξαν κόντρα στον Παναθηναϊκό εξέφρασε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που αφιέρωσε τη νίκη στον Γιώργο Αγγελόπουλο. Σίγουρος ότι η ομάδα του μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στην πορεία της σεζόν παρουσιάστηκε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, μιλώντας στην κάμερα του ΟΤΕ μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού. 
Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» σημείωσε ότι πρέπει οι παίκτες του να βρουν τους αυτοματισμούς τους. 
«Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Είναι αρχή της σεζόν. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης, να παίξουμε καλύτερα και να βρούμε τους αυτοματισμούς μας. Είναι σημαντικό ότι κάναμε μια μεγάλη εμφάνιση. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας. Αφιερώνουμε τη νίκη στον Γιώργο Αγγελόπουλο»«Δεν υπάρχει άνεση και μαξιλαράκι. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, να βελτιωνόμαστε. Όταν όλοι είναι μαζί τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Συγχαρητήρια σε όλους. Τονίζω ότι αφιερώνουμε τη νίκη στον κύριο Γιώργο Αγγελόπουλο».

Πεδουλάκης: “Αν δεν γίνουμε “σκληροί”, θα φύγω”

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης προανήγγειλε την αποχώρηση του, αν οι παίκτες του δεν γίνουν “σκληροί”, όπως τόνισε χαρακηριστικά: «Νομίζω ότι ήταν μία τραγική εμφάνιση από εμάς. Και μπορώ κάποια πράγματα να τα καταλάβω. Μείναμε στο τρίτο λεπτό, χάσαμε τον ρυθμό μας. Αναγκάστηκε ο Νίκος να πάει στο "2". Δεν μπορώ να καταλάβω πως χάσαμε τα ριμπάουντ. Για συνεχόμενα παιχνίδια δεν βάζουμε το κορμί μας. Από τις 39 μπάλες ο Ολυμπιακός πήρε τις 20 στο δικό μας καλάθι.Αυτό δείχνει διάθεση, δείχνει ενέργεια, πρέπει ν' αλλάξουμε μέταλλο. Θεωρώ ότι γίναμε αρκετά σοφτ. Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί.

Λογικό δεν είναι να χάνεις ριμπάουντ. Πρέπει να γίνουμε όλοι πιο σκληροί. Για να επιτεθείς πρέπει να πάρεις ριμπάουντ. Το απλό πράγμα είναι το δύσκολο. Να είστε σίγουροι πως όταν ο Παναθηναϊκός φτάσει στα παιχνίδια που θα κρίνουν πράγματα θα είναι σκληρός. Αυτά όμως χτίζονται βιωματικά, όπως και ο χαρακτήρας. Για την περιφέρεια:  «Δεν συγχωρείται σε μας ο Νικ να μην είναι καλά. Μπορεί μία μέρα να μην μπαίνουν τα σουτ, πρέπει να έχουμε άλλη λύση. Εμείς δεν έχουμε κιαν λύση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Οι αντίπαλοι επιλέγουν την άμυνα αυτή και πρέπει να έχουμε άλλη λύση, αλλά δεν έχουμε καν λύση ελλείψει του Μάικ Τζέιμς. Αν δεν μετακινήσεις την άμυνα πως θα κάνεις ασίστ. Εμείς ούτε επίθεση δεν κάναμε. Από τα απλά πράγματα πρέπει ν' αρχίσουμε. Πρέπει να χτίσουμε ομάδα».

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού καταγγέλλουν φραστικό επεισόδιο στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών. 

* Τα άλλα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής: Ρέθυμνο-Αρης 69-60, ΠΑΟΚ-Κολοσσός 85-73, ΑΕΚ-Λαύριο 96-56, Προμηθέας Πατρών-Δόξα Λευκάδας 78-70, Τρίκαλα-Απόλλων 65-60, Κύμη-Κόροιβος 93-70.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή