ΕΛΛΑΔΑ

Προληπτικά κλειστά ΑΕΙ και σχολεία στα Ιωάννινα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ

Ζημιές έχει υποστεί η Μονή Βελλάς στα Ιωάννινα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων. Χθες κλειστά παρέμειναν, και θα παραμείνουν και σήμερα, τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ μέχρι αύριο δεν θα λειτουργήσουν και τα δικαστήρια της πόλης. Από χθες το πρωί, 16 κλιμάκια μηχανικών ελέγχουν τα σχολικά και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν περίπου 200 μετασεισμοί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ αναβλήθηκαν αθλητικές διοργανώσεις για καθαρά προληπτικούς λόγους ύστερα από απόφαση των τοπικών αρχών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφάλειας σε όλα τα δημόσια κτίρια μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Από το πρωί της Δευτέρας επιχειρούν δεκαέξι κλιμάκια μηχανικών, που ελέγχουν τα σχολικά και όλα τα δημόσια κτίρια.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια της πόλης έως την Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Στόχος των Αρχών είναι η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών». Η απόφαση αφορά το δικαστικό μέγαρο των Ιωαννίνων και το Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.

«Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο με ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, οι εργασίες ελέγχου που εκπονούνται θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ και από την Τετάρτη η πόλη θα επιστέψει στους ρυθμούς της. «Αποφασίσαμε να μη βιαστούμε και να κάνουμε όσο πιο ενδελεχή έλεγχο γίνεται προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Η πόλη έχει πολλά παλιά κτίρια, που χρήζουν προσοχής». Τον συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει η αποκεντρωμένη διοίκηση Ιωαννίνων, η οποία συνεδρίασε χθες αργά το βράδυ και αποφάσισε να κρατήσει την πόλη σε επιφυλακή για τυχόν μετασεισμικές δονήσεις. Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν περίπου 200 μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι σταδιακά εκτονώνεται. «Eχουν γίνει αρκετοί μετασεισμοί στη λεκάνη των Ιωαννίνων, μεταξύ της πόλης και του Καλπακίου», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς. «Ο σεισμός αυτός, πάντως, εμπλούτισε τη γνώση μας για τα ρήγματα της περιοχής. Μας έδειξε ότι τα ρήγματα με βορειοδυτική κατεύθυνση παραμένουν ενεργά, όπως επίσης και τα ρήγματα με βορειοανατολική κατεύθυνση που “κόβουν” την Πίνδο». Οι επιστήμονες θεωρούν απίθανο να προκληθεί διέγερση γειτονικών ρηγμάτων λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του αρχικού σεισμού.

Από τον σεισμό σημειώθηκαν ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Αρτα και στη Θεσπρωτία. Το βράδυ του Σαββάτου, πολλοί κάτοικοι τρομαγμένοι βγήκαν από τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν σε πλατείες της πόλης, ενώ πολλοί φοιτητές αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ