Επιμένει ο Ν. Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών

Επιμένει ο Ν. Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιβράβευση από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τήρησε στο θέμα της κόντρας με την Εκκλησία ερμηνεύει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης τη δεύτερη θέση που έλαβε στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Αυτό εύλογα του επιτρέπει να επανέλθει στο επίμαχο ζήτημα των αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών, ακόμη και με πιο σκληρή στάση. Ενδεικτικές είναι χθεσινές του δηλώσεις.

Ειδικότερα, ανέφερε (Real FΜ) ότι «πρώτα πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την Εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της Εκκλησίας. Δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο κάποια αντιπαράθεση και πιστεύω ούτε από τη μεριά της Εκκλησίας έχει κάποιο τέτοιο χαρακτήρα η διατύπωση». Αρνούμενος ότι η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει στο θέμα των Θρησκευτικών μπροστά στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου “ποιος αποφασίζει”. Και αποφασίζει η πολιτεία, δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».

Μάλιστα, προανήγγειλε βήματα προς τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας. «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς και εδώ και στην Ευρώπη και παντού. Οπου έχει ανεβεί αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα, πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ήταν παρόν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο», δήλωσε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή