Κύμα οργής στη Θεσσαλονίκη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο μιας μητέρας και του ηλικίας εννέα ετών παιδιού της, που παρασύρθηκαν προχθές το βράδυ από διερχόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή του Ωραιόκαστρου. Το θλιβερό νέο προκάλεσε οργή και αγανάκτηση όχι μόνο στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «Φέσσα», όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, αλλά και σε εκείνους που διαμένουν στα άλλα τέσσερα κέντρα της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αξιώνουν παραδειγματική τιμωρία του δράστη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ως προς το τελευταίο, η οργή στρέφεται εναντίον των Αρχών, κυρίως της δημοτικής αρχής, που δεν είχαν φροντίσει να τοποθετηθούν λάμπες στον δρόμο μπροστά στο κέντρο όπου συχνά το βράδυ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν τον περίπατό τους. Σε ένα τέτοιο σκοτεινό σημείο, στην προέκταση της Συμμαχικής Οδού, μπροστά στο κέντρο φιλοξενίας που φιλοξενεί περί τους 700 πρόσφυγες και μετανάστες, έγινε το θανατηφόρο δυστύχημα, οι ακριβείς συνθήκες του οποίου ωστόσο ερευνώνται.

Ηταν γύρω στις 20.30 το βράδυ όταν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, που οδηγούσε 75χρονος συνταξιούχος επιχειρηματίας και εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα, «έπεσε» πάνω σε ομάδα περιπατητών που ήταν πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας. Μια 32χρονη γυναίκα από τη Συρία και ο γιος της σκοτώθηκαν επιτόπου και ένα 12χρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο απ’ όπου οι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς οργισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βγήκαν από το κέντρο έσπασαν και πυρπόλησαν το όχημα, ο οδηγός του οποίου πρόλαβε να διαφύγει –συνελήφθη αργότερα– προτού τον λιντσάρουν.

Με ρόπαλα, πέτρες και μαχαίρια προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις και στο φυλάκιο των φρουρών ενώ επιτέθηκαν και στο ασθενοφόρο και στους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ που έσπευσαν να παραλάβουν τα θύματα. Εως τα ξημερώματα μπροστά στο κέντρο σημειώνονταν μικροσυμπλοκές νεαρών Σύρων και Ιρακινών με άνδρες των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

Τοπικές ιστοσελίδες προσκείμενες σε νεοφασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις επιχείρησαν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος να το εμφανίσουν ως υπόθεση ληστείας του επιχειρηματία! Ειδικότερα, «ενημέρωσαν» τους αναγνώστες τους ότι πρόσφυγες και μετανάστες λήστεψαν επιχειρηματία και στη συνέχεια πυρπόλησαν το αυτοκίνητό του, προκαλώντας οργή και απέχθεια. Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο χαρακτηρισμός “ντροπή” είναι λίγο. Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την αλήθεια με το κεφάλι ανάποδα και μαζί τους τα διάφορα sites που τους υποστηρίζουν και όσοι αναπαράγουν την “είδηση”. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του φασισμού».

Στη Βόλβη

Οι 50 από τους συνολικά 130 μαθητές προσήλθαν χθες στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, όπου γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, αντιδρώντας στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τις απογευματινές ώρες. Την Παρασκευή είχαν προσέλθει στο μάθημα 36 μαθητές, την Πέμπτη 32, την Τετάρτη 25 και την Τρίτη 13. Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, εκτιμώντας ότι η ενημέρωση των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών προσφύγων, που θα γίνει σήμερα από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή