Προς «ναυάγιο» η συγκρότηση του ΕΣΡ

Προς «ναυάγιο» η συγκρότηση του ΕΣΡ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν προδιαγεγραμμένο δείχνει ένα νέο αδιέξοδο στην προγραμματισμένη για αύριο το πρωί διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα γύρω από τη διαδικασία, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές συχνότητες, επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο από την πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, να φέρει στη Βουλή τροπολογία η οποία, εκτός των άλλων, προβλέπει τη μεταφορά από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης της αρμοδιότητας να ελέγξει τη συμμόρφωση των καναλιών που εξασφάλισαν άδεια, με τις προβλέψεις του νόμου για το προσωπικό και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν. Και μπορεί με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η τροπολογία να αποσύρθηκε, καθώς ο κ. Βούτσης αντέδρασε, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή στην πράξη υπονόμευε την αυριανή διάσκεψη των προέδρων, ωστόσο η ζημιά, με περαιτέρω επιβάρυνση του κακού κλίματος, είχε ήδη γίνει.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, γιατί θεωρεί ότι είναι κωμωδία, αφού «οι ίδιοι άνθρωποι που μας καλούν είναι εκείνοι που του στέρησαν τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για τις άδειες».

Ευθύνες

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της στα επόμενα βήματα για την οριστικοποίηση του νέου τηλεοπτικού τοπίου, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και δεν προκύψει νέο ΕΣΡ από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να το διαμηνύσει κατά τη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Εσπευσε, μάλιστα, να μιλήσει για «παιχνίδια με τους θεσμούς», επιθυμώντας, προφανώς, να επιρρίψει στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο. Ετσι, αφού κάλεσε «τόσο τη Ν.Δ. όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια» για συγκρότηση του ΕΣΡ, ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν δεν το κάνουν, «οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», αναφορά που ερμηνεύεται ως προαναγγελία επανακατάθεσης της τροπολογίας Παππά, όπως και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε την Παρασκευή μετά το βέτο Βούτση.

Η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στη Βουλή, κατήγγειλε τις πρακτικές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι, «ενώ εσείς επικαλείστε την ανάγκη συναίνεσης με την αντιπολίτευση και, κυρίως, ενώ συνεδριάζει το ΣτΕ για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου… εσείς συνεχίζετε να μεταφέρετε αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα ότι ανήκουν στο ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας». Χωρίς την ψήφο της Ν.Δ., ανεξαρτήτως από τη στάση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να προκύψει νέοι ΕΣΡ, καθώς δεν προκύπτει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία.

Ενόψει του, για άλλη μία φορά, διαφαινόμενου αδιεξόδου, το Ποτάμι παρενέβη χθες προτείνοντας να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο διάσκεψη των προέδρων και να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ από τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή