ΤτΕ: «Περίεργη» η αύξηση επισφαλειών στον τουριστικό κλάδο

ΤτΕ: «Περίεργη» η αύξηση επισφαλειών στον τουριστικό κλάδο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για επιχειρήσεις σε κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν λιγότερο ή καθόλου από την κρίση, αλλά δεν μειώνουν, όπως θα ήταν ευλόγως αναμενόμενο, το ποσοστό των δανείων το οποίο δεν εξυπηρετείται, άφησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός: Nέα Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις».

Σε σχέση με τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (καταλύματα και υπηρεσίες εστίασης) ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης παρατηρείται αύξηση του μεριδίου τους τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας όσο και στην απασχόληση. Παράλληλα, όμως, καταγράφηκε αύξηση και στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των δανείων της εν λόγω κατηγορίας, με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 να ανέλθει σε 54,3%. Οπως σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%) και είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το σύνολο του έτους φέτος πιθανότατα θα παρουσιάσουν κάμψη, κατά τι ταχύτερη από τον μέσο όρο μείωσης της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι παράγοντες του τουρισμού προσπάθησαν κατά τη φετινή σεζόν να απαντήσουν στις εξωτερικές προκλήσεις εντείνοντας τις προσπάθειες προσέλκυσης επισκεπτών. Το 2016, σημείωσε, διατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των αφικνούμενων επισκεπτών. Σε κάποιο βαθμό, όμως, αυτό επετεύχθη με την προσφορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών, στοιχείο που τελικά επέδρασε αρνητικά στο σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Ο διοικητής επεσήμανε την υποχώρηση των δαπανών ανά επισκέπτη και ανά διανυκτέρευση τα τελευταία χρόνια. Από το 2005, πρόσθεσε, παρατηρείται τάση μείωσης της δαπάνης ανά επισκέπτη της τάξης του 2,5% ετησίως, με αποτέλεσμα αυτή να έχει πλέον υποχωρήσει στα 598 ευρώ ανά επισκέπτη, ενώ ήταν 746 ευρώ το 2005. Σε κάποιο βαθμό αυτό αντανακλά την τάση μείωσης του μέσου χρόνου παραμονής στη χώρα, ο οποίος από 10,7 ημέρες το 2005 υποχώρησε στις 7,2 ημέρες το 2015. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι αλλάζει τόσο η εισοδηματική κατάσταση των επισκεπτών, καθώς η Ελλάδα προσελκύει λιγότερους επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, όσο και το μείγμα των χωρών προέλευσης επισκεπτών αλλά και μακροχρόνιων τάσεων στην παγκόσμια οικονομία, όπως η είσοδος νέων ανταγωνιστριών χωρών και η χρήση των Διαδικτύου, που επιτρέπει τη σύγκριση τιμών και εντείνει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αφίξεις, κυρίως, από παραδοσιακές αγορές πλησιάζουν τα όρια κορεσμού και θα πρέπει το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης να προσαρμοσθεί στοχεύοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του προϊόντος και στην εξειδίκευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή