Δύο ενδιαφερόμενοι για την αγορά του 100% της ΕΕΣΣΤΥ

Δύο ενδιαφερόμενοι για την αγορά του 100% της ΕΕΣΣΤΥ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο επενδυτικά σχήματα εξέφρασαν ενδιαφέρον στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Πρόκειται για την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane SpA, η οποία το περασμένο καλοκαίρι συμφώνησε στην εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την τσέχικη εταιρεία Skoda Transportation a.s.

Το ενδιαφέρον κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένου ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι παίκτες θεωρούνται σημαντικοί. Η Skoda Transportation, αν και εξειδικεύεται κυρίως στον περιαστικό (προαστιακό) σιδηρόδρομο, θεωρείται σημαντικός και ανερχόμενος παίκτης στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Μάλιστα η εταιρεία φέρεται να διεκδικεί μόνη της την ΕΕΣΣΤΥ, διαψεύδοντας τις φήμες που ήθελαν πίσω από την τσεχική εταιρεία να βρίσκονται οι Γερμανοί της Siemens. Σημειώνεται ότι κανένας από τους ενδιαφερόμενους (Alstom, Siemens, RZD) στον πρώτο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ δεν συμμετέχει στον νέο διαγωνισμό. Φαβορί, ωστόσο, στον νέο διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΕΕΣΣΤΥ θεωρείται η ιταλική Ferrovie. Η τελευταία διαθέτει προβάδισμα εξαιτίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο αντί 45 εκατ. ευρώ. Η ιταλική εταιρεία έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει την ΕΕΣΣΤΥ, καθώς έχει κάθε συμφέρον να ελέγχει η ίδια την ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών που θα λαμβάνει από την εταιρεία συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία πρόσκλησης (Process Letter), τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για το αν πληρούνται τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ολα όμως δείχνουν ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει γνωστοποιήσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 5η Δεκεμβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή